Már csak egy ember hallgat a Hír TV-s drogügyben

Vágólapra másolva!
Későbbre ígéri Tóth Viktor, a pénzügyminiszter egykori kampányfőnöke, hogy megszólal a Hír TV által kirobbantott drogügyben. A csatorna egyik műsorában azt sugallta, hogy Tóth áll annak hátterében, hogy két munkatársukat állítólag le akarták járatni. A szövevényes történetben minden szereplő mást állít. Az [origo] egy ki kicsodával próbál segíteni az eligazodásban.
Vágólapra másolva!

A Hír TV által kirobbantott, szövevényes drogügyletnek már csak egy olyan szereplője van, aki nem szólalt meg: Tóth Viktor, Veres János pénzügyminiszter egykori kampányfőnöke. A Hír TV múlt pénteki riportjában azt állította, hogy két munkatársukat le akarták járatni azzal, hogy drogot csempésznek az autójukba, és a csatorna azt sugallta, hogy ennek hátterében Tóth állt. Ő szerdán az [origo]-nak azt mondta, egyelőre nem nyilatkozik, hozzátette azonban, hogy később a nyilvánosság elé fog állni saját verziójával.

A Hír TV titokban rögzített felvételrészletekre hivatkozva azt állította, hogy Tóth ügyvédje, Helmeczy László pénzt fizetett volna egy drogdílernek, hogy az kábítószert csempésszen két Hír TV-s munkatárs kocsijába. Helmeczy visszautasította ezt a verziót, és hétfőn közzétett egy felvételt, amely szerinte őt igazolja. Kedden aztán megszólalt a Hír TV műsorában drogdílerként emlegetett férfi is. Baráth Miklós azt állította, valóban beszélt Tóthtal általánosságban a csatorna munkatársainak lejáratásáról, de hozzátette azt is, a Hír TV találta ki azt is, hogy a tévé két munkatársának autójába kokaint rejtsenek el.

A Hír TV hírigazgatója, Szikszai Péter szerdán azt mondta az [origo]-nak, hogy Baráth ezt nem tudja bizonyítani. A Hír TV kedd este lejátszott több apró beszélgetésrészletet, amelyek például Kisberk Szabolcs tévés és Baráth között hangzottak el. Szikszai szerint ezek megkérdőjelezik a férfi verzióját. Az egyik bejátszásban azt mondja Baráth: "Bármit elrejthetek az autódban, amit aztán látványosan megtalálnak (...), nekem másfél milliót ígértek." A felvételből ugyanakkor nem derül ki egyértelműen, kinek az ötlete volt a drog felhasználása.

Az üggyel kapcsolatban Szikszai nem akart kérdésekre válaszolni, mondván, most nem akarják tovább bonyolítani a helyzetet. Arra a kérdésre, hogy vannak-e még eddig be nem mutatott titkos felvételeik, mindössze annyit felelt: "Beszélünk még a héten."

Ki kicsoda az ügyben?

Kisberk Szabolcs és Krakkó Ákos - a riporterek
A Hír TV riporterei, Kisberk Szabolcs és Krakkó Ákos indították el az ügyet. A Célpont című műsor szerint az ő autójukba kellett volna Helmeczy (és állítólag a mögötte állók) megbízásából kábítószert helyeznie Baráthnak, hogy ezzel lejárassák a tévét. A riporterek szerint ezért Helmeczyék fizettek is volna Baráthnak. Kisberk Szabolcs - aki több felvétel tanúsága szerint találkozgatott Baráthtal - nem nyilatkozhatott az [origo]-nak. Ehelyett a tévé által vetített videókat ajánlotta a figyelmünkbe.

Helmeczy László - az ügyvéd
A tévé által megvádolt ügyvéd szerint pont az ellenkezője történt annak, mint amit a Hír TV állít. Helmeczy szerint Baráth kereste meg őt azzal, hogy elrejtené a neki 1,6 millió forinttal tartozó tévések kocsijában a kokaint, akiket így le lehetne buktatni. Az ügyvéd azt állítja, hogy ő ekkor egyből a rendőrséghez fordult. Helmeczy korábban fideszes politikusként tevékenykedett Szabolcsban. Viszonya akkor romlott meg pártjával, amikor 1998-ban elindult a megyei önkormányzat elnökségéért kiírt választáson a párt hivatalos jelöltjével szemben, amit 32:8-as szavazataránnyal megnyert. Ezt követően több helyi fideszes szerint koncepciós eljárást indított ellene a pártvezetés, amire tiltakozásul hatan kiléptek a pártból. Az ellentétek miatt az 1998-2002 közötti ciklus legnagyobb részében Helmeczy független képviselőként politizált a parlamentben. A drogügy kirobbantásakor az ügyvéd már Tóth képviselőjeként dolgozott.

Tóth Viktor - a kampányfőnök
Tóth Viktor egyelőre nem védi magát. Baráth szerint ők ketten mindössze általánosságban beszéltek a tévések lejáratásáról, és amikor közöttük szóba került a drog esetleges elrejtése, Baráth szerint Tóthot ez nem érdekelte. Tóth Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szocialista önkormányzati képviselő, nyírbátori választókerületi elnök. Nevét Veres János jelenlegi pénzügyminiszter volt kampányfőnökeként ismerte meg a közvélemény, leginkább a Hír TV-ből. A csatornának ugyanis számos összetűzése volt az elmúlt években Veressel és Tóthtal, ezek a pereskedéstől a folyosói lökdösődésig terjedtek. A Hír TV verziója szerint Tóth beszélt Baráthtal arról, hogy meg kellene leckéztetni a tévéseket, majd ő küldte az állítólagos drogdílert Helmeczyhez. Tóth jelenleg is segíti a pénzügyminisztert, a szabolcsi pártközpont szerint fogadóórákat, lakossági fórumokat szervez neki.

Baráth Miklós - a közös pont
A Hír TV első beszámolójában Baráth Miklós drogdílerként szerepelt, akinek a csatorna szerint az lett volna a feladata, hogy drogot csempésszen a riporterek kocsijába. Baráth kedden azt állította, hogy soha nem volt köze kábítószerhez, viszont azt az MTI-nek nyilatkozva a Kántorjánosiban, felesége szüleinél élő munkanélküli férfi elmondta, hogy volt már büntetve korábban. Önbíráskodásért egy év négy hónapra ítélték, de kedvezménnyel szabadult. Az MTI-nek azt mondta, ő kereste meg a Hír TV-seket, miután "általánosságban" beszélt Tóth Viktorral a csatorna munkatársainak lejáratásáról. A férfi azt mondta, azért fordult az újságírókhoz, mert "akkor volt bennem egy ilyen ideológia, hogy a Hír TV-sek milyen jó gyerekek". Most már nem biztos, hogy olyan jóban vannak, miután a Hír TV megkérdőjelezte a szavahihetőségét.

Veres János - pénzügyminiszter
Veres János pénzügyminiszter gyakorlatilag saját magát tette az ügy szereplőjévé, amikor a Hír TV pénteki bejátszásai után közleményt adott ki. Ebben azt állítja, hogy megkereste munkatársát, Tóth Viktort Baráth, akivel végül egy ügyvéd tárgyalt. Miután megismerték a férfi ajánlatát, a "rendőrséghez fordultunk, hivatalos feljelentés történt". Veressel kapcsolatban a Hír TV sem állít többet annál, hogy az ügybe keveredett Tóth a munkatársa. A miniszter a közleményen kívül nem szólalt meg az ügyben.