A vietnami dílereket kedvelik a pesti heroinisták

Vágólapra másolva!
Nem dézsmálják meg a heroint, és néha még az adósságot is elengedik - egy heroinista szerint ezért kedvelik a drogfogyasztók a vietnami dílereket, akik közül egyet őrizetbe vettek a rendőrök a sorozatos kábítószeres halálesetek miatt. A túladagolás elkerülésére a drogosoknak is megvannak a maguk módszerei, egy kábítószerfüggő fiú szerint lehetséges, hogy azért haltak meg most többen is, "mert megunták". Az [origo] az Afganisztánból a Balkánon át érkező heroin útját követte Budapest utcáin.
Vágólapra másolva!

Kedd reggel már nem szolgált ki senkit, azt mondta nincs - mesélte az [origo]-nak egy fiatal heroinhasználó nő, akivel a Drogprevenciós Alapítvány XIII. kerületi tűcsere-központjában beszélgettünk. Arról a vietnami származású dílerről beszélt, akit kedden fogtak el a nyomozók a Lágymányosi hídnál, a Duna parton. A rendőrség szerint ő adott el utoljára kábítószert két heroinfogyasztónak, akiket holtan találtak a hétvégén.

Négy nap alatt hat kábítószerrel kapcsolatos haláleset történt Budapesten. A héten Miskolcon is meghalt két heroinista. Csak a hétvégén négy heroinhasználó holttestére találtak rá, kettőjükre a III. kerületi Szőlő utcában, a másik két áldozatra a XIII. kerületben. Hétfőn egy fiatal nő halt meg egy XI. kerületi, Fehérvári úti lakásban, kedden egy 21 éves férfi Kőbányán. Az áldozatok kilétéről nem tudni: a rendőrség az életkorukon kívül nem mondott semmit róluk. Az [origo] próbált érdeklődni utánuk a Drogprevenciós Alapítványnál, a szenvedélybetegeket kezelő Nyírő Gyula Kórházban és megkeresett több heroinhasználót is, de a megkérdezettek azt mondták, nem ismerték őket.

"A vietnamiakat szeretjük"

A tűcsere-központban megismert fiatal nő dílere azonban ugyanaz a vietnami férfi volt, akit a XIII. kerületi halálesetek miatt őrizetbe vettek. A lány azt mondta, a vietnami dílerekkel általában könnyebb kijönni: ők nagyobb tételben tartanak drogot maguknál, mint a magyarok, és a beszerzőiktől kapnak bőven anyagot saját használatra, ezért nem csippentenek le a vevőiknek szánt pakkokból, mint ahogy azt mások teszik. "A vietnamiakat szeretjük, ha sokat jár hozzájuk az ember, akkor van hitel, sőt olyan is előfordult, hogy nem kérte vissza az adósságot. Nem az a baj, ha tartozunk, csak ne menjünk el utána máshoz, mert akkor vesszük ki a zsebéből a pénzt" - magyarázta a fiatal nő.

A vietnami díleren kívül, aki a XIII. kerületi áldozatokkal állt kapcsolatban, a rendőrség hétfőn elfogott egy másik árust is, aki a gyanú szerint a Szőlő utcában meghalt két embernek árult drogot. "Ha egyet elfognak közülük, egyből kettő lép a helyére" - mondta Ródler Norbert, a BRFK kábítószerellenes szolgálatának vezetője.

A heroinhasználó lány szerint előbb-utóbb minden díler "bedől", azaz elfogják. A pusherek, vagyis azok a kisstílű árusok, akik maguk is használnak drogot, rendszerint elkezdik "elnyomni a hasznot", elvesztik az éberségüket, feltűnővé válnak. A kuncsaftokat ugyanakkor rosszul érinti, ha nyoma vész a megszokott dílerüknek.

"A dílerekben nem nagyon lehet megbízni, aki maga is kábítószerezik, az keveset ad, inkább megtartja magának, aki meg nem, az felüti valamivel a batyut" - mondta egy, szintén a tűcsere-központnál megszólított, ránézésre még húszévesnél is fiatalabb heroinista fiú. Ha a droghasználók rátalálnak egy olyan dílerre, akinél állandó az ár és az adag nagysága, nem szívesen fordulnak máshoz, még akkor sem, ha egyébként a heroinisták általában több forrásból is tudnának kábítószert szerezni.

Balkánon át Afganisztánból

A heroin török és délszláv közvetítéssel érkezik Budapestre a Balkánon át Afganisztánból. A terjesztői kör az utóbbi években egyre szervezettebbé vált, a munkamegosztás pedig kidolgozottabb lett - áll a Nemzeti Kábítószer Adatgyűjtő és Kapcsolattartó Központ legfrissebb éves jelentésében. Különféle szerepek alakultak ki a drogüzletben: van olyan ember, aki az anyagi eszközöket biztosítja, van szervező, futár, nagybani elosztó, depóztató nagybani elosztó és kis tételben árusító díler. A budapesti utcán főleg magyarok, arabok és vietnamiak árulnak, a BRFK kábítószerellenes szolgálatának vezetője szerint.

Forrás: Getty Images

Lehúzásokkal minden heroinhasználó találkozik. A heroin grammját 10-13 ezer forintért árulják, de amit grammnak hívnak, valójában kevesebb: 07-0,9 gramm. A fogyasztók általában 3000 forintért kapható, 0,1 grammos pakkot vásárolnak, ami egy komolyabb függőnek nem elég egy napra sem. Néha a díler elviszi a pénzt, de nem hoz cserébe semmit, máskor tiszta homok van csak a csomagban.

Higítás púderrel és vakolattal

"Minden egyes beszúrás játék az élettel" - állítja a BRFK kábítószerellenes szolgálatának vezetője. Ródler ezzel arra célzott, hogy a herointúladagolás egyik lehetséges oka, ha a drog tisztább annál, mint amit a használó megszokott. Ez könnyen előfordulhat, mert az utcán kapható szer herointartalma nagyon ingadozó. A drog higítására általában ártalmatlan anyagokat használnak: púdert, hintőport, lisztet, vakolatot, koffeintartalmú porokat. "Minden szint higít valamennyit rajta" - mondta Ródler. A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet adatai szerint tavaly 7 és 40 százalék között változott a fogyasztóknak árult anyag herointartalma.

A napokban történt halálesetekkel kapcsolatban is felmerült eleinte, hogy az anyag túlzott tisztasága ölhette meg az áldozatokat. Azóta három esetben bebizonyosodott, hogy nem ez volt az ok. A rendőrök szerint az okozta a három heroinhasználó halálát, hogy a drog mellett nagy mennyiségben ittak alkoholt is.

A Szőlő utcai két áldozatnál viszont úgy tűnik: a heroin maga volt veszélyesebb a szokottnál. Ródler elmondta: abból következtettek erre, hogy rátaláltak egy heroinistára, aki ott volt, amikor a később meghalt két ember vette a drogot, maga is fogyasztott belőle, és bár ő túlélte, szintén rosszul lett. Előfordul, hogy hintőpor vagy liszt helyett gyógyszerrel - altatóval, nyugtatóval - higítják a drogot. Ródler szerint ha kiderül, hogy a díler veszélyes anyagot kevert a szerhez, és emiatt meghalt valaki, akkor emberölés miatt indulhat eljárás az árus ellen.

A dílerek felderítésén több módszerrel dolgozik a rendőrség. Néha a megjelenő fogyasztók, véletlen elfogások nyomán indulnak el, és jutnak komolyabb terjesztői körök nyomára, de dolgoznak utcai információszerzéssel, titkosszolgálati módszerekkel is - mondta el Ródler. A már idézett drogjelentés szerint a rendőrség így is jórészt csak a fogyasztókra tud lecsapni, a kínálati oldali bűncselekmények - kínálás, átadás, forgalomba hozás, kereskedés - részesedése a felderített esetek egytizedét sem teszi ki.

"Nem pacsizunk többet"

A túlzott tisztaság és a "pihenés", vagyis a droghasználat ideiglenes abbahagyása után lecsökkent toleranciaszint miatti veszély ellen a heroinhasználók azzal védekeznek, hogy először lassan, nagyon kis adagot fecskendeznek be. Így megérzik, mennyire erős az anyag, és időben megállhatnak. Ezt a módszert alkalmazza a tűcsere-központnál megszólított heroinista fiú, aki azt mondta: szerinte elképzelhető, hogy a napokban meghalt emberek "elunták", és szándékosan mentek el. Korábban ebben az évben az ő baráti körében is meghaltak ketten. Nem volt ott, amikor túladagoltak, csak utólag tudta meg az ismerősöktől. "Amikor találkoztunk, lepacsiztunk, aztán most már nem pacsizunk többet" - mondta a fiú.

Forrás: Getty Images

2006-ban 25-en haltak meg illegális szerhasználat miatt Magyarországon, közülük 22-en heroint lőttek be maguknak. Míg a drogos halálesetek száma a korábbi évekhez képest csökkent, évről évre több heroinhasználó volt az áldozatok között - derül ki a Nemzeti Kábítószer Adatgyűjtő és Kapcsolattartó Központ tavalyi jelentéséből. A nem halálos herointúladagolások száma is nőtt: 2004-ben 46, 2005-ben 102, 2006-ban 183 ilyen eset történt. A jelentés szerint nem lehet tudni, mi áll a jelenség mögött, mivel sem a heroin tisztasága, sem az ára nem változott jelentősen ebben az időszakban.

A heroinhasználó lány szerint azok vannak a legnagyobb veszélyben, akik nem ismernek mértéket, "teljesen szét akarják ütni magukat". Ővele még nem fordult elő túladagolás, pedig 2003 óta anyagozik. Az [origo] munkatársa azonban találkozott olyan heroinistával, akit huszonkétszer élesztettek már újra. "Zacher Gábor a második apám" - mondta a férfi a Péterfy Sándor utcai kórház toxikológusára utalva.

A BRFK kábítószerellenes szolgálatának vezetője szerint a heroinfogyasztók száma két-három éve stagnál, sőt, enyhén csökken. Ródler ezt azzal magyarázza, hogy a civilek által végzett megelőzés és a rendőrségnek köszönhető kínálatcsökkenés egyszerre, egy időben érezteti a hatását.

Kevés a metadon

A héten a halálesetek nyomán közös állásfoglalást adott ki a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet és a Szociális és Munkaügyi Minisztérium. Eszerint a tragédiák arra hívják fel a figyelmet, hogy nagyobb szükség van olyan helyettesítő terápiák alkalmazására, melyek révén az opiáthasználó kontrollált minőségű gyógyszerként - például metadon formájában - jut hozzá a számára szükséges, hosszabb távon a szerről történő leállást elősegítő készítményekhez.

A metadonellátás az OPNI bezárásával sokat romlott, pedig korábban is az volt a jellemző, hogy a metadon csak a rászorulók töredéke számára volt hozzáférhető - mondták el az ártalomcsökkentést végző Drogprevenciós Alapítvány munkatársai, akik 2007 júniusában nyitották meg a Drogoplex Ambulancián a metadonprogramjukat.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezetnél is dolgozó Takács István szerint a közelmúlt halálesetei nem riasztják el a használókat, a kockázattal eddig is tisztában voltak. A tragédiák a TASZ álláspontja szerint elkerülhetőek lennének, ha a függőknek nem a feketepiacról kellene beszerezniük a drogot.

Külföldön van arra példa, hogy ellenőrzött belövő szobák működnek, Svájcban, Hollandiában, Németországban, Kanadában és Spanyolországban orvosilag ellenőrzött heroint biztosítanak az erre szakosodott klinikákon. Létezik egy naloxone nevű szer is, ami meg tudja menteni a túladagolt droghasználó életét - izomba fecskendezve azonnal megszünteti a heroin hatását. Az Egyesült Államokban indult olyan kísérleti program, amelyben ilyen ampullát kapnak a tűcserén részt vevők.

Magyarországon a tűcsere-központ kliensei a steril tű mellé kapnak főzéshez filtert, víztartót, aszkorbinsavat, érszorítót, vénaregeneráló krémet, alkoholos törlőkendőt, kálciumtablettát. Ezen kívül megtanítják a fogyasztókat az óvintézkedésre: hogy ne keverjék a heroint más szerekkel, legyenek óvatosak, ha régen használták utoljára a drogot, hogyan ismerjék fel a túladagolást, hogyan lélegeztessék azt, aki rosszul van, és hogy nyugodtan hívhatnak mentőt, nem kell attól tartaniuk, hogy majd értesítik a rendőrséget.