Almássy indulna az MDF elnöki posztjáért

Vágólapra másolva!
1999 óta először lehet kihívója Dávid Ibolyának az MDF elnökválasztásán. A párt jelenlegi alelnöke, Almássy Kornél pénteken közölte: ha jelölik, elindul a tisztségért. Az MDF szeptember 27-én tartja az országos tisztújító gyűlését. Herényi Károly frakcióvezető szerint a Dávid Ibolyával szemben induló MDF elnökjelöltek általában kellő támogatottság és politikai program hiányában visszaléptek, így szerinte most is ez várható.
Vágólapra másolva!

Jelölése esetén elindul az MDF elnöki posztjáért Almássy Kornél, a párt jelenlegi alelnöke - írta közleményben a politikus pénteken. Sikeres jelölése esetén Dávid Ibolya szinte bizonyosan kihívóval lesz kénytelen szembenézni, ami először fordul elő azóta, hogy 1999-ben elnökké választották - olvasható a közleményben. Almássy Kornél közölte: részletes elnöki programmal akkor áll majd a nyilvánosság elé, ha hivatalosan is jelöltté válik.

A politikus azt írta, fontos számára, hogy a versengés ne veszélyeztesse az MDF egységét, de szükségesnek tartja, hogy legyen nyílt vita a megújulásról, majd hangolják össze a különböző álláspontokat. Mivel a párton belül nincsenek kialakult hagyományai, elfogadott normái az elnöki kampányoknak, azt fogja javasolni, jöjjön létre egy bizottság, amely meghatározza a versengés szabályait.

"Aggodalommal tölt el, hogy a Fórum hosszú ideje nem tud kitörni a kispárti szerepből, sőt, a közvélemény-kutatások szerint támogatottsága az ötszázalékos küszöb alatt állandósulni látszik. Legfeljebb másfél évvel az országgyűlési választások előtt ez az országos politikából való kiszorulással fenyeget" - áll a közleményben.

Almássy Kornél szerint változtatni kell azon, hogy "az MDF-ben rejlő erő" nem tud érvényesülni, így sokan elvesztik lelkesedésüket, tenni akarásukat a párt tagjai közül is. "Azt tapasztalom, hogy a megújulás igénye egyre erősebb, tagtársaim közül egyre többen bíztatnak, ezért vállalom a megméretést" - írta. Almássy azt állítja: készen áll arra, hogy az antalli örökséget továbbvigye, és az MDF-et modern, értékvezérelt, sikeres párttá formálja.

Az MDF-ben szokásos dolog, hogy Dávid Ibolyának vannak kihívói - reagált Almássy bejelentésére Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője, aki szerint ilyen volt az elmúlt években Lezsák Sándor, Gémesi György, de Katona Kálmán is. "Általában kellő támogatottság és politikai program hiányában visszaléptek" - tette hozzá.

Az MDF XXII. tisztújító országos gyűlését - az országos választmány március végén meghozott döntése szerint - szeptember 27-én tartja. Ekkor választják meg a pártelnököt és az elnökségi tagokat. Március végén határozott a testület arról is, hogy április 1. és szeptember 27. között - az országos gyűlésig - általános tisztújítás lesz, március 29. és szeptember 27. között tagfelvételi és szervezetalapítási tilalom van. Így szeptember 27-ig nem lehet belépni az MDF-be, és új szervezetet sem lehet alapítani.