Hamar elfogyott a panelprogramra szánt pénz

Vágólapra másolva!
Már júniusra elfogyott a panelprogramra biztosított pályázati pénz az önkormányzatok jelzései alapján - írja a Népszabadság, amely szerint így viszont kevés esély van rá, hogy az idei fűtési szezonban távfűtési támogatást kapjanak a panellakók. A kormány korábbi elképzelései szerint ugyanis azok kapnának havi támogatást a fűtésszámlához, akik bekapcsolódnak a Panel Plusz programba.
Vágólapra másolva!

Bár a beadási határidő szeptember vége, júniusig 1210 pályázat érkezett az önkormányzatokhoz a Panel Plusz programon belül, ezek már önmagukban kimerítik a rendelkezésre álló tízmilliárd forintos támogatási keretet. Az Önkormányzati Minisztériumhoz még nem futott be az összes pályázat, de Csider László, a tárca lakásügyi osztályának megbízott vezetője a lapnak azt mondta: szükség esetén a jövő évi keretből csoportosíthatnak át forrásokat az idei programra.

A lap szerint a távfűtési támogatás kérdése nem került be kormány cselekvési programjába, így a következő fűtési szezonban akkor is csekély eséllyel kaphatnak távfűtési ártámogatást a panelházakban élők, ha a kormány augusztus végi ülésén dönt a távhőtámogatásról. Korábbi elképzelések szerint a havi 3-5 ezer forintos támogatás feltétele nem a rászorultság, hanem a lakásfelújítási programban való részvétel lenne, vagyis a program ideje alatt nyújtanák a támogatást. Egy teljes felújítás után ugyanis akár 50 százalékos is lehet az energiamegtakarítás, így már nincs szükség a magas rezsiszámla kompenzációjára.

Ugyanakkor nem mindenki tud bekapcsolódni a Panel Plusz programba. A lap szerint egy 54 négyzetméteres átlagos méretű panellakás korszerűsítése kétmillió forintba kerül, amihez kérhető önkormányzati és állami támogatás. Az állami segítség felső határa idén 500 ezer forint lakásonként, a többit a lakóknak és az önkormányzatoknak kell előteremteniük. Idén először pedig a panelpályázatokat meg sem hirdető önkormányzatokat megkerülve, közvetlenül is jelentkezhettek a társasházak a programra.