Letudták a svédek a Gripen-bizniszt

Vágólapra másolva!
Félidőben teljesítette a Gripen vadászgépek beszerzéséért cserébe a 2015-ig vállalt beruházásait a svéd fél - jelentette be a Gripen International. Magyarország 2001-ben döntött arról, hogy svéd vadászgépeket vesz, ellentételezésül a svédek 190 milliárd forintos befektetést vállaltak. Azt azonban még mindig nem tudni, hogy a pénzt mire fordították.
Vágólapra másolva!

A vállalt 2015-ös határidőnél korábban, már az idén teljesítette a 7,419 milliárd svéd korona (789 millió euró - közel 190 milliárd forint) értékű, a magyar honvédség vadászrepülő vásárlásával kapcsolatban vállalt ellentételezést a Saab-Gripen csoport - közölte a Gripen International pénteken.

A magyar kormány 2001-ben döntött úgy, hogy svéd vadászgépeket vásárol. A vásárlásnál fontos szempont volt, hogy a svédek azt ígérték: a gépek megvásárlásáért cserébe 190 milliárd forintot fektetnek be Magyarországon. Az ellentételezés célja a magyar export és a magyarországi befektetések elősegítése volt.

A legutóbbi döntéssel - még március végén - az ellentételezési vállalás utolsó két százalékát fogadta be az Ellentételezési Bizottság. A társaság szerint a cég és a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium tárgyalnak a jövőbeni együttműködésről.

Azt azonban továbbra sem lehet tudni, hogy a svédek hogyan költötték el a 190 milliárdot. Az [origo] már 2007-ben kikérte az ellentételezésről szóló dokumentumokat, ezeket azonban máig nem kaptuk meg. A svéd partner és a gazdasági minisztérium üzleti titokra hivatkozva nem voltak hajlandóak kiadni az ellentételezést igazoló iratokat.

Az [origo] újságírója ezért közérdekű adat kiadásának megtagadása miatt tavaly év végén pert indított a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet segítségével a tárca ellen. A bíróság első fokon - idén februárban - az [origo] javára ítélt, ám a minisztérium fellebbezett.