Vágólapra másolva!
A közterület-felügyelők ezentúl akár el is vitethetnék a járdán vagy mozgássérült-parkolóban álló autókat egy kormánykoncepció szerint, amely bővítené jogkörüket. Térfigyelő rendszereket is kiépítenének a közterület-felügyelők számára.
Vágólapra másolva!

Bővítené a kormány a közterület-felügyelők jogkörét. A jövőben a felügyelők akár el is szállíttathatnák a forgalmat akadályozó járműveket - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő, aki egy friss kormánykoncepciót ismertetett. A kormány szerdai ülésén tárgyalt koncepció lehetővé tenné, hogy a közterület-felügyeletek olyan térfigyelő-rendszereket működtessenek, amelyek megfigyelést és adatrögzítést is végeznek - mondta a szóvivő a parlament elé várhatóan ősszel kerülő elképzelésekről.

Az autók elszállításának joga azért lenne hasznos, mert lehetővé válna, hogy a felügyelők a közlekedést veszélyeztető, vagy akadályozó helyzetekben is fellépjenek - magyarázta a kormányszóvivő. Elvihetnék például azokat az autókat is, amelyek a mozgáskorlátozottak parkolóiban állnak meg engedély nélkül. Az elszállításról az üzembentartót és az illetékes rendőrséget is értesíteni kellene.

A járdán szabálytalanul várakozó járműveket is el lehetne szállíttatni, ezek az autók ugyanis megnehezítik a gyalogosok közlekedését, sőt késleltetik a mentők, a tűzoltók és a katasztrófavédelem munkáját is - mondta Daróczi.

A kormánykoncepció a 2007-ben meghirdetett Új rend és szabadság programba illeszkedne. Őszre elkészülnek a konkrét javaslatok, így az országgyűlés elé kerülhet az elképzelés tervezet formájában - ígérte a kormányszóvivő.