Megbüntették az M6-os sztrádát építő céget

Vágólapra másolva!
A kiszabható maximális bírsággal sújtotta a hatóság az M6 autópályát építő céget. A cég ugyanis azután is dolgoztatott az épülő sztráda egyik alagútjánál, hogy annak egy része júliusban beomlott - írja az Új Dunántúli Napló. Az alagútban baleset is történt. A repedések tovább terjednek a beomlás környékén, a munka jelenleg áll, a megoldás egyelőre késik.
Vágólapra másolva!

A Pécsi Bányakapitányság a kiszabható maximális, 10 millió forintos bírsággal sújtotta az épülő M6/M60-as autópálya kivitelezőjét - írja az Új Dunántúli Napló. A bányakapitányság azért marasztalta el a Mecsek Construction Group nevű céget, mert azután is dolgoztatott a sztráda Szekszárd-Bóly-Pécs szakaszának készülő alagútjainál, hogy azok egyike júliusban részben beomlott, és a munkavégzést a hatóság megtiltotta.

Az egyik alagútban baleset is történt: betonvasháló dőlt egy munkásra, aki életveszélyesen megsérült. A megbírságolt vállalat azt állítja, csak kármentesítést végeztek - olvasható a baranyai napilapban. Rakita András, a Mecsek Construction Group főmérnöke azt mondta az [origo]-nak: később reagál a cég részéről a bírságra.

Az M6 autópálya A jelzésű alagútja július végén, több felhőszakadás után 120 méter hosszan omlott be, a felszínén pedig 60-80 méter hosszú repedés keletkezett. Az alagútnál dolgozó 232 munkás jelenleg kényszerszabadságon van, az alagútnál áll a munka. A határidők azonban szorítanak, mert az autópálya-szakasznak el kellene készülnie 2010-ig, amikor Pécsett megkezdődik az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat.

A Bátaszéknél épülő alagút viszont folyamatosan tovább roskad: a repedések tovább terjednek a falán, amely már nagyobb veszélyt jelent. A folyamatot a kivitelező cég főmérnöke szerint már nem lehet megállítani, bár attól nem tart, hogy az egész alagút beomlik. A probléma megoldására és a továbbépítés módjára két német és egy magyar szakértőből álló csoport tesz javaslatot, ennek részleteit a jövő hét közepén hozzák nyilvánosságra. Addig a megoldás várat magára.