Az ügyészséghez került a feljelentés Kulcsár-ügyben

Vágólapra másolva!
A nyomozó ügyészség vizsgálhatja meg a Kulcsár-ügyben érintett Kerék Csaba hamis vád miatt tett feljelentését. A múlt héten a Népszabadság egy állítólagos hangfelvételre hivatkozva azt írta, Kulcsár Attila ügyvédje a bíróság folyosóján arra célzott, hogy a volt bróker visszavonná vagy megváltoztatná vallomását társai érdekében.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Nyomozó Ügyészségnek küldte meg a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) azt a feljelentést, amely a múlt héten a brókerbotránnyal összefüggésben érkezett - közölte az MTI érdeklődésére Bartha László, az NNI szóvivője. A feljelentés - amelyet illetékesség és hatáskör hiánya miatt továbbítottak - csütörtökön érkezett a Nemzeti Nyomozó Irodához.

A Népszabadság pénteken számolt be arról, hogy egy, a Fővárosi Bíróság folyosóján titokban készült hangfelvétel szerint Kulcsár Attila védője azt javasolta egy másik vádlott védőjének: gondolják végig, "hogyan segíthetné őket Attila". A Népszabadság a Népszava előző napi, az üggyel foglalkozó írását idézi, ami arra mutat rá: Kulcsár a tárgyaláson az utolsó szó jogán akár a társai megítélésére kedvező vallomást is tehet. Több vádlottal szemben ugyanis egyedül Kulcsár Attila vallomása szolgál terhelő bizonyítékként.

A hangfelvétel leirata eljutott a per másodrendű vádlottjához, Kerék Csabához (a Britton Kft. volt ügyvezető igazgatójához), aki hamis vád gyanújával feljelentést tett az NNI-nél. Az üggyel kapcsolatban Zámbó Gyula ügyvéd, Kulcsár Attila védője az MTI-nek azt nyilatkozta: meglepő lenne, ha valóban készült volna hangfelvétel ügyvédtársával folytatott beszélgetésről. Mint mondta, ha valamelyik ügyvéd ilyet tett volna, az nem úriemberhez, pláne nem ügyvédhez méltó viselkedés lett volna. Az ügyvéd szerint fel sem merült, hogy Kulcsár majd visszavonja a vallomását, vagy megváltoztatja azt.

A Népszabadság a múlt pénteken azt írta, hogy a hangfelvételen állítólag Zámbó Gyula felveti, miszerint védence mondhatná azt, hogy bizonyos számokat eltúlzott, valamely adatra rosszul emlékezett. Az ügyben pénteken folytatódik a tárgyalás, a tervek szerint a vádlottak az utolsó szó jogán nyilatkoznak majd, és várhatóan ítéletet is hirdet a bíróság.

Az öt éve, 2003 nyarán kirobbant brókerbotrány ügyében három éve emelt vádat az ügyészség, 1998 és 2003 között elkövetett többmilliárdos sikkasztás, pénzmosás, okirat-hamisítás, bűnpártolás és más bűncselekmények miatt. A vád szerint Kulcsár Attila 1998 és 2003 között a K&H Equities brókercégnél jogosulatlanul használta az ügyfelek pénzét.

A brókerbortrány nyomán indult büntetőeljárásban Kulcsár Attilát leszámítva szinte minden vádlott tagadja bűnösségét. A vádlottak között van Rejtő E. Tibor, a K&H Bank volt vezérigazgatója, Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettese, Bitvai Miklós, az Állami Autópálya-kezelő Rt. volt vezérigazgatója és Forró Tamás újságíró. Az ügyész vádbeszédében tucatnyi vádlottra kért letöltendő szabadságvesztést és összesen több mint 2,3 milliárdos vagyonelkobzást.