Tizenéves mentális betegekért aggódik az ombudsman

Vágólapra másolva!
A felnőttellátásnál is kritikusabb helyzetben van az ifjúsági pszichiátria, a fővárosban a 14-18 éves korosztály ellátására szolgáló közel száz kórházi ágy helyett mindössze 15 hely maradt a fiatalok kezelésére - írja a Magyar Nemzet. A tizenéveseket ezért sokszor a felnőtt osztályokon kezelik.
Vágólapra másolva!

Komoly gondban van az ifjúsági pszichiátria az országgyűlési biztos hivatalának főosztályvezetője, Borza Beáta szerint, mivel az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárása miatt a korábbi mintegy száz akut gyermekpszichiátriai ágyból mindössze 15 maradt a fővárosban - írja a Magyar Nemzet. Ezek papíron a Heim Pál Gyermekkórházban találhatók, azonban az itt hiányzó feltételek miatt ténylegesen a Nyírő Gyula Kórházban látják el a fiatal mentális betegeket.

A gyerekek többségét jelenleg a felnőttosztályokon kezelik. Az ombudsmani hivatal munkatársa szerint ráadásul a 14-18 éves korosztály ambuláns ellátása is megoldatlan, mivel a Heim Pál Gyermekkórházhoz tartozó serdülő-pszichoterápiás rendelőt is bezárták.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa ismét megerősítette korábbi álláspontját, miszerint az OPNI bezárásával az egészségügyi kormányzat visszásságokat okozott a jogbiztonsággal és lehető legmagasabb szintű testi, lelki egészséghez való alkotmányos joggal kapcsolatban. A biztos levélben fordult Székely Tamás egészségügyi miniszterhez, amelyben jelezte: az ombudsmani hivatalhoz az elmúlt időszakban több olyan panaszos fordult, akik megfelelő gondozás nélkül maradtak. Az ombudsman szerint visszalépést jelent az is, hogy a fővárosban szinte nincs speciális pszichiátria osztály.

A lap kérdésére az Egészségügyi Minisztérium ismételten azt nyilatkozta, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása miatt egy beteg sem marad ellátás nélkül, a tizenéves korosztály ellátása az átmeneti időszakban is a szakmai szabályok, és a jogszabályok szerint történik.