Félmillió tankönyv hiányozhat tanévkezdéskor

Vágólapra másolva!
Az engedélyezési eljárás lassúsága miatt 480 ezer tankönyv nem érkezik meg időben az iskolákba - írja a Magyar Nemzet. A tankönyves vállalkozók képviselője szerint a hivatal esetenként három-négy hónapot ül egy kiadványon, a gyanú szerint azért, hogy a szaktárca saját cégének kedvezzen. A hivatal elnöke szerint szakértőik függetlenek, munkájuk nem lehet elfogult.
Vágólapra másolva!

Közel félmillió tankönyv már biztosan nem érkezik meg az iskolákba szeptember 1-ig - írja pénteki számában a Magyar Nemzet. A lapnak nyilatkozó Safranek László, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete (TVOT) terjesztői tagozatának elnöke szerint a késedelem legfőbb oka, hogy a szaktárca háttérintézménye, az Oktatási Hivatal (OH) késlekedik a tankönyvek engedélyezésével.

A Magyar Bálint minisztersége idején bevezetett tankönyvrendelet értelmében a könyveket ötévente újra engedélyezni kell, és a legtöbb kiadvány esetében most járt le a határidő. A rendelet értelmében az OH többek közt azt is vizsgálja, hogy elég egyszerű-e a könyvek szövege: az első és második osztályban például a mondatok 95 százaléka nem lehet hosszabb 150 betűnél, vagy felső tagozatban is csak minden második mondatban lehet szakkifejezés.

Safranek szerint egyes könyvek már három-négy hónapja fekszenek a hivatal asztalán, anélkül, hogy döntés született volna róluk. Azok a könyvek pedig, amelyeket augusztus 20-ig nem nyomtattak ki, biztosan nem érkeznek meg időben az iskolákba. Romankovics András, a TVOT volt elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, gyanúja szerint az OH szándékosan nehezíti a kiadók dolgát, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium háttérintézményének, a szintén tankönyveket kiadó Sulinova Kht-nak kedvezzen.

Bakonyi László, az OH elnöke szerint a tankönyveket nem ők, hanem az általuk felügyelt független szakértők bírálják, így nem vetődhet fel az elfogultság vádja. Azt mondta, nem kivételeznek a Sulinovával, igaz, a kht. könyvei még egészen új, többségüket ezért még nem kell engedélyztetni.