4 milliárdot keresett a BKV a peronreklámokon

Vágólapra másolva!
Másfél éve húzódó pereskedés után a BKV beadta a derekát, és nyilvánosságra hozta a közérdekű adatnak számító, reklámfelületek bérbeadásáról szóló szerződését. A dokumentum eltitkolása miatt májusban már rendőrségi nyomozás indult.
Vágólapra másolva!

Másfél év után megküldte a BKV Kulcsár Zoltán adatvédelemmel foglalkozó jogásznak azt a szerződést, amelynek az eltitkolása miatt 2006 nyara óta pereskedik a jogász a közlekedési társasággal. Kulcsár azt szerette volna megtudni, mennyi bevétele származott a BKV-nak a Baross téren található forgalomirányító külső felületén elhelyezett Opel-reklámokból 2005-ben és 2006-ban, de a társaság nem adta ki az adatot.

A BKV hirdetési felületeinek bérbeadását a Peron Reklám Kft. intézi. A Pesti Központi Kerületi Bíróság márciusi ítélete kötelezte arra a BKV-t, hogy 15 nap alatt adja ki a Peron Reklám Kft.-vel kötött bérleti és engedményezési szerződéseit, valamint ezen reklámtevékenységből származó bevételeit. A BKV fellebbezett, és továbbra is titkolta a szerződést. A fellebbezés miatt indult másodfokú eljárás a jövő héten kezdődik a Fővárosi Bíróságon - mondta el az [origo]-nak Kulcsár. Közben az ügyben nyomozást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. kerületi kapitánysága is májusban, ismeretlen tettes ellen közérdekű adattal való visszaélés miatt.

A szerződést végül a napokban postán elküldte a BKV Kulcsárnak. A dokumentum szerint a Peron Reklám Kft. átveszi a BKV tulajdonában lévő reklámfelületek hasznosítási jogát. A szerződés 2000 január elsején lépett hatályba, eredetileg öt évre szólt, de a Peron Reklám Kft.-nek lehetőséget adott arra, hogy egyoldalú nyilatkozattal újabb öt évvel meghosszabbíthassa. Ezzel élt is a cég, tehát a szerződés 2009 végéig érvényes. Az [origo] által megtekintett dokumentum szerint 2000 és 2007 között közel 4 milliárd forint folyt be a BKV-hoz a befizetett bérleti díjakból.

A szerződés egyes részleteit kitakarta a BKV. Kulcsár azt tervezi, hogy a hiányzó részek ismertetését is kérni fogja a másodfokú eljárás során a Fővárosi Bíróságon. A jogász szerint a rendőrségi nyomozást nem szüntetik meg azért, mert most mégis kiadta a BKV a kért adatokat, de ez enyhítő körülménynek számíthat. Az [origo]-nak a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztályán hétfőn annyit mondtak: folyamatban van a nyomozás.

A BKV-nál nem először fordult elő titkolózás. Áprilisban kiadott állásfoglalásában az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is azt állapította meg, hogy több dolgot minősít üzleti titoknak a BKV, mint amire a jogszabályok felhatalmazást adnak. Szabó Máté ombudsman szerint a közfeladatot ellátó szervek, így többek között a BKV által kötött szerződéseknek is minden fontos adata nyilvános.