Marketing Centrum: A fideszesek is a kormánynak drukkolnak

Vágólapra másolva!
Magasan nyerné a Fidesz a választásokat, ha azokat most tartanák, és csak a magyarok negyede látná szívesen Gyurcsány Ferencet 2010-ig a miniszterelnöki székben - derül ki a Marketing Centrum felméréséből. A 2009-es költségvetés elfogadásáért viszont a megkérdezettek csaknem fele drukkol.
Vágólapra másolva!

Az őszi politikai szezonnyitó kezdetén gyakorlatilag ugyanúgy állnak a pártok, mint ahogy az év elején is álltak, bár az SZDSZ kiválása a kormánykoalícióból kissé megbolygatta a pártok támogatottságát - derül ki a Marketing Centrum augusztusi felméréséből. A Fidesz óriási fölénnyel nyerne, ha most tartanák a parlamenti választásokat: a pártválasztók 55 százalék támogatja, "és ez akár kétharmadnál nagyobb mandátumtöbbséghez is elég lehetne, ha az MSZP jelenleg 29 százalékra becsülhető támogatottsága a valódi választáson is jóval 33 százalék alatt marad" - olvasható a Marketing Centrum tájékoztatójában.

Az elemzés szerint ugyanakkor a Fidesz kétharmados többsége azon is múlik, hogyan szerepelnek majd a választáson a kisebb pártok. Az MDF esetében most is valószínűnek látszik az öt százalék fölötti eredmény, az SZDSZ esetében viszont jelenleg az a valószínűbb, hogy nem érnék el a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékot. A parlamenten kívüli pártoknál minimális esély sem látszik az ötszázalékos küszöb átlépésére. Augusztusban az összes megkérdezett 41 százaléka a Fideszt, 22 az MSZP-t, 3 az SZDSZ-t, 5 az MDF-et támogatta.

A közvélemény tisztában van azzal, hogy "a szokásosnál is izgalmasabb politikai szezon várható", amelyben fontos politikai és gazdasági kérdések kerülnek majd napirendre - olvasható a közvélemény-kutató tájékoztatójában. A megkérdezettek 25 százaléka számára az a legfontosabb kérdés, hogy bukik-e a kormány és lesz-e előre hozott választás. A többséget viszont ennél jobban izgatja az adócsökkentés kérdése vagy hogy felgyorsul-e a gazdasági növekedés. Sokakat érdekel a 2009-es költségvetés sorsa is.

A megkérdezettek 83 százaléka szeretne adócsökkentést. Az előre hozott választás viszont teljesen megosztja a közvéleményt, bár sokan vannak (50 százalék), akik nem szeretnék, ha 2010-ig Gyurcsány Ferenc maradna a miniszterelnök.

A Marketing Centrum szerint a legfigyelemreméltóbb azonban az, hogy a megkérdezettek 47 százaléka szeretné, ha a parlament elfogadná a 2009-es költségvetést, és még a Fidesz támogatói körében is csak 40 százalék drukkol annak, hogy ne fogadják el a költségvetést, azaz többségben vannak azok, akik a kormány sikeréért szorítanak. "Ez azt jelzi, hogy a többség az ország működőképességének fenntartására gondol a 2009-es költségvetés elfogadása kapcsán, nem pedig a költségvetés leszavazásának lehetséges politikai következményeire" - áll a tájékoztatóban.

A Marketing Centrum augusztus 8. és 12. között végezte felmérését, országszerte 1207, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt válaszolt kérdéseikre, a kisebb aránytalanságokat több szempontos súlyozással korrigálták.