Csökken, de még 10 millió fölött van a magyar népesség

Vágólapra másolva!
A tavalyinál kisebb mértékben, de csökkent a magyarországi népesség 2008 első félévében. Valamivel több gyerek született, és kevesebb ember halt meg, mint tavaly ilyenkor. A magyar lakosság száma még mindig 10 millió fölött van - derül ki a KSH jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Ismét csökkent a magyarországi népesség az első félévben, de a lélekszám még mindig magasabb tízmilliónál, és a népességfogyás kisebb volt, mint egy évvel korábban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett jelentéséből.

"Az előzetes adatok szerint 2008 első félévében 47 925 gyermek született, 2,5 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A halálozások száma 66 074 volt, ami kétszázalékos csökkenés 2007 január-júniushoz képest. A természetes fogyás 18 149 fő volt, 2540-vel kevesebb az egy évvel korábbinál. A népesség becsült lélekszáma az időszak végén 10 millió 35 ezer fő volt" - olvasható a KSH jelentésében.

A természetes fogyás mértéke a 2007 első félévi 4,1 ezrelékről 3,6 ezrelékre csökkent. A nemzetközi vándorlás miatt az ország lakossága a természetes fogyásnál kisebb mértékben, tízezer fővel csökkent.

A születésszám emelkedése és a halálozások csökkenése különböző mértékű volt az ország régióiban. Közép-Magyarország, valamint a Közép- és a Nyugat-Dunántúl születésszámának növekedése meghaladta az országos átlagot, a Dél-Dunántúlon viszont kevesebb gyermek született, mint egy évvel korábban.

A Dunától keletre eső régiókban a születésszám csaknem azonos volt, mint tavaly. Észak- és Közép-Magyarországon, illetve a Nyugat-Dunántúlon kevesebben haltak meg az országos átlagnál, csak a Közép-Dunántúlon hunytak el többen, mint az előző év azonos időszakában.

Az egyes régiókat tekintve, a természetes fogyás csökkenése Közép-Magyarországon volt a legjelentősebb, közel 30 százalékos, az Észak-Alföldön és a Dél-Dunántúlon viszont az előző év azonos időszakához hasonló nagyságrendű volt.

Az idei első félévben kevesebben - körülbelül 17 ezren - kötöttek házasságot, mint egy évvel korábban. A legtöbb házasságot májusban kötötték - derül ki a jelentésből.