Személyivel ment Ausztriába, megbüntették

Vágólapra másolva!
Húsz euróra büntettek egy jánossomorjai férfit az osztrák határon, mert nem volt nála útlevél. Bár személyi igazolványa és lakcímkártyája nála volt, azt nem fogadták el az osztrák határőrök, pedig elvileg ezzel is átléphető a határ.
Vágólapra másolva!

A nickelsdorfi határátkelőn osztrák rendőrök megbüntettek egy magyar állampolgárt, mert elmondása szerint útlevél helyett személyi igazolvánnyal igazolta magát - írta a Kisalföld szerdai száma. A 18 éve Ausztriában dolgozó férfi a Kisalföldnek elmondta: munkából tartott hazafelé, amikor a kishatáron megállították az osztrák rendőrök. Az igazoltatás során elkérték okmányait, mire ő átnyújtotta a jogosítványát, forgalmi engedélyét és új típusú személyi igazolványát a lakcímkártyával együtt. A rendőrök azonban folyamatosan a "passportot" kérték, és kijelentették, hogy ez osztrák terület, ahová útlevél nélkül nem jöhet.

Ezt követően 20 eurós bírságról szóló nyugtát nyomtak a kezébe, amin azonban a büntetés okát nem tüntették fel - mondta a jánossomorjai férfi. Mint mondta, számos alkalommal igazoltatták út közben Ausztriában, sőt munka közben is, ám eddig minden esetben elegendő volt a személyi igazolvány felmutatása.

Korábban egy soproni férfival fordult elő, hogy 50 euróra büntették meg Ausztriában útlevele hiánya miatt, noha a férfi - állítása szerint - érvényes személyi igazolvánnyal igazolta magát.

A soproni férfi ügye kapcsán a Külügyminisztérium kérte az Osztrák Köztársaság budapesti nagykövetségének közbenjárását, hogy a magyar állampolgárok okmányainak ellenőrzése során az osztrák hatóságok a legkörültekintőbb módon járjanak el és a nagykövetséget a magyar személyi igazolványok okmánytípusairól is tájékoztatta.