Szonda: Nőtt a választók elégedetlensége

Vágólapra másolva!
A nyáron a politikai érdeklődés nagyobbat esett a megszokottnál, és a pártok teljesítményét is gyengébbnek értékelik a választók, mint júniusban - derült ki a Szonda Ispos augusztusban végzett közvélemény-kutatásából. A Népszabadság által ismertetett felmérés szerint csak az emberek 44 százaléka menne el szavazni, ha most vasárnap lennének a választások. 
Vágólapra másolva!

32 százalékon áll a Fidesz, 19 százalékon az MSZP támogatottsága a Szonda Ispos augusztus végi közvélemény-kutatása szerint, melyet a hétfői Népszabadság ismertetett. A biztos pártválasztók 59 százaléka, azaz 1,7 millió ember szavazna az ellenzéki pártra, míg a szocialistákra 31 százalék, 900 ezer szavazó adná a voksát. Míg a Fidesz megőrizte támogatottságát, az MSZP-nél árnyalatnyi javulást mértek a közvélemény-kutatók.

A részvételi hajlandóság nagyon alacsony, az emberek mindössze 44 százaléka menne el szavazni. Az emberek közéleti kérdések iránti érdeklődése júniushoz képest tovább csökkent, akkor egy százafokú skálán 39 pontos volt, most már csak 31. Nőtt az elégedetlenség mind a kormány, mind az ellenzék tevékenységével kapcsolatban. A nyár eleje óta mindkét párt értékelése 4-4 ponttal romlott: a kormányé most 23, az ellenzéki párté 31 pont.

A Szonda Ipsos felmérése szerint a Fidesz szavazóit erősebben kötik az érzelmeik a párthoz és elkötelezettebbek, mint a szocialista párt szimpatizánsai.