Kiad néhány eddig titkolt dokumentumot a MeH

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozza néhány korábbi kormányülés dokumentációjának egyes részeit a Miniszterelnöki Hivatal. Az ülésekről készült összefoglalókat és mellékleteket eddig teljes terjedelmében zárolták, ezért a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet próbapert indított a hivatal ellen. A MeH most elállt korábbi álláspontjától, és ígéretet tett néhány teljes dokumentum, illetve néhány részlet kiadására.
Vágólapra másolva!

Mégis kiadja a Miniszterelnöki Hivatal néhány kormányülés összefoglaló dokumentumának mellékleteit - jelentette be Deák Dávid ügyvéd, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű civil szervezet jogi képviselője. A TASZ korábban azért indított polgári pert a hivatal ellen, mert szerinte jogszerűtlenül zárolták teljes egészében a kormányülésekről készített dokumentumokat.

A Fővárosi Bíróságon indított polgári per a kormányülésekről készített hangfelvételek, az azok alapján írt összefoglalók és az összefoglalókhoz tartozó mellékletek nyilvánossága érdekében folyik - mondta az ügyvéd az [origo]-nak a per harmadik, keddi tárgyalása után. A két fél közötti értelmezési jogértelmezési különbség eddig az volt, hogy a MeH egyes titkos adatokra hivatkozva a dokumentumokat egyáltalán nem akarta kiadni, noha a TASZ szerint csak egyes, konkrét adatokat lehet titkossá nyilvánítani, ami nem jelenti a teljes dokumentum titkosságát.

Most a MeH ígéretet tett arra, hogy egyes mellékleteket vagy mellékletrészleteket mégis nyilvánosságra hoz. Hogy mely dokumentumok maradnak teljesen titkosak, melyeket adják majd ki egyes adatok kitakarásával és melyeket teljes egészében, arról a keddi tárgyaláson egy kivonatot adtak át a TASZ-nak - mondta Deák, hozzátéve, hogy a hivatal ígérete szerint a listán szereplő dokumentumokat még a következő tárgyalási nap előtt megkapják.

Az ügyvéd szerint nyilvánvalóan a mellékletek a legkevésbé jelentősek a három dokumentumtípus (hangfelvétel, összefoglaló, mellékletek) közül, de nem is feltétlenül a tartalmuk miatt kérték ki őket. A per célja inkább az, hogy elérjék, ne lehessen titokban tartani olyan, a kormány munkájával kapcsolatos dokumentumokat, amelyeknek elvileg nyilvánosnak kellene lenniük. A következő, október 7-i tárgyaláson már érdemi döntésre lehet számítani a perben - mondta az ügyvéd.