Vágólapra másolva!
Januártól Kömlődön csak azok kaphatnak szociális segélyt, akik cserébe közmunkát vállalnak, gyermekvédelmi támogatás pedig azoknak jár, akik rendszeresen járatják gyerekeiket iskolába. A változás a munkaképes segélyen élőkre vonatkozik. Elsőként a Borsod megyei Monok vezetett be hasonló szigorításokat, bár a "munkáért segélyt" elv jogszerűségét többen vitatják.
Vágólapra másolva!

Januártól ötezer forintonként egy napot közérdekű munkával kell tölteni Kömlődön azoknak, akik szociális segélyt kapnak, de munkaképesek - erről döntött legutóbbi ülésén a Komárom-Esztergom megyei község képviselő-testülete. "Igazságtalan, hogy valaki minimálbérért nyolc órát dolgozik, míg más, munkaképes emberek szinte ugyanennyit kapnak, ha szociális segélyért folyamodnak, ahelyett, hogy dolgoznának" - indokolta a döntést a polgármester, Kiss Ferenc.

A polgármester azt mondta, nem akarnak törvénytelenül eljárni, ezért döntöttek úgy, hogy csak januártól vezetik be az új rendszert. Abban bíznak, hogy addigra megváltoznak a jogszabályok. A településen jövőre megvonják a rendszeres gyermekvédelmi támogatást is azoktól a szülőktől, akiknek a gyermeke igazolatlanul és rendszeresen hiányzik az iskolából vagy az óvodából. A polgármester tájékoztatása szerint a közérdekű munka szigorítása négy főt érint, gyermekvédelmi támogatást pedig 9 család 24 gyermeke kap az 1100 lelkes faluban.

A település ezzel a vitatott monoki példát követők sorába áll be. A kezdeményezés a Borsod megyei falu, Monok polgármesterétől származik: a település önkormányzata idén májusban úgy döntött, csak akkor adnak segélyt a rászoruló családoknak, ha gyerekeiket óvodába, iskolába járatják, és szociális támogatást is csak azok kaphatnak, akik a felajánlott közmunkát elfogadják.

Szepessy Zsolt, Monok polgármestere korábban azt mondta, lehet, hogy hatályos törvényekbe ütközik a döntésük, de elfogyott a társadalom türelme azokkal szemben, akik kizárólag segélyekből akarnak megélni. Monok példáját követték Ivádon, Sárospatakon és Kerepesen is.