Hallgat a raboknak ígért láthatásról az IRM

Vágólapra másolva!
Csaknem három hónapja jelentette be Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, hogy a tárca javítani szeretné a fogvatartottak helyzetét, ezért átfogó büntetés-végrehajtási programon dolgozik. A minisztérium sajtóosztálya hetek óta nem árul el részleteket, azt ismételgetik, hogy a "munka folyamatban van".
Vágólapra másolva!

Átfogó büntetés-végrehajtási programon dolgozik az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) annak érdekében, hogy a fogvatartottak családi kapcsolatai a jövőben minél kevésbé sérüljenek - ígérte június közepén Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter. A bejelentés közvetlenül azután hangzott el, hogy Szabó Máté ombudsman szóvá tette: öt éve semmi nem történt a foglyok és hozzátartozóik kapcsolattartásának javítása végett.

Több mint két hónap után az [origo] megkereste a minisztériumot, és tájékoztatást kért arról, hol tart az új büntetés-végrehajtási szabályok kidolgozása. Az IRM sajtóosztálya három hete nem válaszol kérdéseinkre. Késlekedésüket előbb azzal magyarázták, hogy "folyamatban van a munka", de nem tudták megmondani, mi szerepel a készülő javaslatban, és azt sem engedték, hogy nyilatkozzon valamelyik, az átalakítás kidolgozásában résztvevő minisztériumi munkatárs.

Szabó Máté nyár elején arra is emlékeztetett: az Európa Tanács már 2003-ban ajánlást adott ki arról, hogy az érvényes magyar gyakorlattal szemben el kell érni, hogy a fogvatartottak többet találkozhassanak családtagjaikkal. A törvényben megszabott, legalább havi egyszeri, harminc percnyi látogatás helyett, hetenkénti kapcsolattartást javasoltak. Az ombudsman szerint is legalább ennyi időre lenne szükség ahhoz, hogy a foglyok kapcsolatban maradjanak a külvilággal, ami későbbi visszailleszkedésüket is segítheti. Az országgyűlési biztos - egyetértve a tanács ajánlásával - elfogadhatatlannak tartotta, hogy a foglyoknak az ünnepnapokon, így például karácsonykor sincs joguk látogatókat fogadni.