Nem tabutéma a személyi kérdés Gyurcsány szerint

Vágólapra másolva!
Nem tabutéma a személyi kérdés egy jó megállapodásért cserében - az MSZP név nélkül nyilatkozó elnökségi tagjai szerint ezt mondta keddi gyűlésükön Gyurcsány Ferenc. Ennek ellenére a kormányfő állítólag nem tervezi lemondását, és Kiss Péter kancelláriaminiszter szerint sincs napirenden a pártban a miniszterelnök-csere. A szocialista párt vezetése egyetért azzal, hogy kezdeményezni kell az SZDSZ felé.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök az ország előtt álló feladatok megoldására vonatkozó konkrét javaslatokat vár az SZDSZ-től, mégpedig nemcsak az adó- és járulékcsökkentésre vonatkozóan, hanem az oktatásra vagy a segélyezés átalakítására nézve is - közölte az MTI szerdán a kormányfő környezetéből származó értesülésekre hivatkozva. A távirati iroda információi szerint az MSZP elnöksége egyetértett Gyurcsány Ferenccel abban, hogy kezdeményezni kell az SZDSZ irányában. Az egyik elnökségi tag - név nélkül - azt is hozzátette, hogy "a kormányfőnek butaság volt bebetonoznia magát abba az álláspontba, hogy nem enged a szociális kiadásokból".

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök kedden közvetlen tárgyalásra tett ajánlatot a szocialista párt elnökségének nevében az SZDSZ részére, miután a hétvégén a szabad demokraták elutasították a kormány múlt szerdán nyilvánosságra hozott cselekvési programját. A kormányfő legfrissebb, szerdai blogbejegyzésében is arról írt, hogy nem lehet megspórolni a konzultációt az SZDSZ-szel.

Az MTI-nek név nélkül nyilatkozó elnökségi tagok szerint keddi ülésükön Gyurcsány Ferenc megismételte, hogy egy "jó megállapodásért cserében nem tabutéma a személyi kérdés". A szocialista pártvezetők szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy a kormányfő lemondását tervezné. Kiss Péter kancelláriaminiszter, a szocialista párt alelnöke kérdésre válaszolva szintén azt mondta, hogy az MSZP-ben nincs napirenden a miniszterelnök-csere.

Kiss Péter arról is beszámolt, hogy a kabinet első olvasatban megtárgyalta a miniszterelnök Megegyezés című írásában ismertetett munkaprogramot. A tárcavezetőknek jövő szerdáig kell kidolgozni az egyes kérdéseket, a kabinet ebből alakítja ki a határidőkkel kiegészített, végleges dokumentumot.