Kigyulladt a szentendrei szeméttelep

Vágólapra másolva!
Még az éjszakai órákban is ég a szentendrei szeméttelep, a lángokat negyven tűzoltó próbálja eloltani. Az egészségügyi határértéket elérő szén-monoxid, szén-dioxid és kén-dioxid került a gomolygó füsttel a levegőbe, de a környéken lakókat egyelőre nem kell kitelepíteni. Egy tűzoltó könnyebben megsérült oltás közben.
Vágólapra másolva!

Kigyulladt a szentendrei Szabadkai úti kommunálishulladék-lerakó telepen tárolt szemét, a tűzoltók nagy erőkkel láttak hozzá az oltáshoz - közölte szerdán a helyi tűzoltóság szóvivője, Benke Donát. A járókelők a déli órákban vették észre, hogy a 2000 köbméter hulladékot tároló telep felett sűrű füst gomolyog. A helyi tűzoltók azonnal a helyszínre siettek, hozzájuk csatlakozott három budapesti és egy pomázi egység is, így most összesen nyolc autó 40 emberrel oltja a tüzet - mondta a szóvivő, aki szerint egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet, de az oltással együtt megkezdődött ennek vizsgálata is. Az oltás az esti órákban is tart, a munkálatok előreláthatóan éjfélig is eltarthatnak.

A tűzoltóság 13 óra után lezárta a hulladéktelep 200 méteres körzetét, a rendőrség pedig 500 méteres körzetben elterelték a forgalmat - közölte Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese. Mint mondta, a mérőműszerek jelzése szerint az egészségügyi határértéket elérő szén-monoxid, szén-dioxid és kén-dioxid került a gomolygó füsttel a levegőbe, ezért a környéken lakókat az ajtók, ablakok bezárására kérték. Estére a füst mérséklődött, emiatt a levegő is tisztult, ezért a lakók már kinyithatják az ablakokat. A tűz 1500 köbméternyi, lomtalanítási hulladék tárolása során keletkezett, fa, gumi és más anyag fogott lángot.

Az oltáson éjjel is öt tűzoltóegység dolgozik, reflektorok mellett végzik a munkát, mert a sötét és a füst miatt nehéz látni. Az oltás befejeztével a szeméttelep udvarán keletkezett nagy mennyiségű víz kiszivattyúzása ad majd feladatot - tette hozzá Bende Donát.

A sajtóügyeletes szerint oltás közben egy tűzoltó feltehetőleg könnyebben megsérült.