Diplomata-útlevéllel bukott le az állovagrend

Vágólapra másolva!
Diplomata-útleveleket és rendszámokat bocsátott ki egy magát lovagrendnek nevező egyesület, amelynek vezetőit okirat-hamisítással gyanúsítja a rendőrség. Az egyesület - amelyet egy Magyarországon élő francia állampolgár hozott létre csaknem száz embernek adott hamis útlevelet, amit darabonként egy euróért nyomtatott egy vállalkozás.
Vágólapra másolva!

Egy Magyarországon egyesületként bejegyzett lovagrend diplomata-útlevelei és rendszámai ügyében nyomoz a rendőrség közokirat-hamisítás, illetve egyedi azonosítójel meghamisítása miatt - tájékoztatta az MTI-t Trapp Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztályának munkatársa. A lovagrendi útlevelek és rendszámok ügyére egy 10 milliárdos, bérleti szerződéseken alapuló csalássorozat mellékszálaként derült fény. Az egyik házkutatás során találtak egy autón a zöld színű rendszámtáblára, amelynek tulajdonosa felmutatta a Szent Ouen és a Csillag Lovagrend (De Saint Ouen et de L'etoile) által kiállított útlevelét is.

A világon jelenleg három lovagrend van, amely diplomáciai mentességet élvez, de a Szent Ouen és Csillag Lovagrend nem tartozik ezek közé. Az okmányt a lovagrend vezetőjének - egy Magyarországon élő francia állampolgárnak - az elmondása szerint valójában nem útlevélnek, csak tagsági igazolványnak szánták. Ennek azonban ellentmond, hogy pontosan úgy néz ki, mint egy hivatalos oklevél, francia és angol nyelven rá is van írva, hogy diplomata-útlevél.

A nyomozók szerint az okmányokat egy euróért egy magyar kft. készítette el, és mintegy 400 darabot gyártottak belőle. Ezek közül csaknem százat osztottak ki a tagoknak, köztük nem csak magyar állampolgároknak. A rendszámtáblák pontos száma még nem ismert, de egy különleges rendszámtáblák fotóit gyűjtő internetes fórumon több példányt is találtak belőlük a rendőrök. A nyomozók tudnak olyan zöld rendszámról is, amely mintegy 200 ezer forintos parkolási bírságot halmozott fel. Trapp annak veszélyére hívta fel a figyelmet, hogy ezek a rendszámok nagyon nehezen köthetők személyekhez, jelenleg csak 5-6 darabhoz tudnak autótulajdonost kötni.

A lovagrendi, CD betűkkel kezdődő rendszámok egyébként hasonlítanak azokra a rendszámokra, amelyeket Magyarországon is használnak egyes nagykövetségeken. A jelenlegi szabályok alapján ha egy követségi alkalmazott külföldre kívánja vinni az adott gépkocsit honosíttatni, akkor erre az időszakra fehér alapon, piros CD betűkkel kezdődő rendszámmal látják el a járművet.

A lovagrend ügyében a Külügyminisztériummal és a francia nagykövetséggel is együttműködnek a nyomozók. A magyarországi egyesületi formához hasonlóan Franciaországban is regisztrálták a lovagrendet. A szervezet egyébként többek között egy felsőoktatási intézménnyel, illetve Sárbogárd önkormányzatával is kulturális együttműködési megállapodást kötött. Utóbbi hozzájárult ahhoz is, hogy területén hatósági jelzésként fogadják el a lovagrendi rendszámot. Ezt azonban az illetékes közigazgatási hivatal megsemmisítette, mivel ilyen döntésre a helyhatóság nem volt jogosult.

A nyomozók arra hívják fel a figyelmet, hogy aki a Szent Ouen és a Csillag Lovagrend útlevelét nyújt át azonosításra, közokirat-hamisítást, aki pedig a lovagrend által előállított rendszámot szerel az autójára, egyedi azonosítójel meghamisításának a bűntettét követi el.