Egymásnak esnek az összezsúfolt rabok

Vágólapra másolva!
Lerobbant zárkák, zsúfoltság, túlterhelt és alulfizetett személyzet - ezt tapasztalta a fiatalkorúak börtöneiben az ombudsman, aki a szörnyű körülmények miatt intézkedési tervet kért az igazságügyi és rendészeti minisztertől. A telezsúfolt cellákban sokkal gyakrabban egymás ellen fordulnak a rabok. Olyan intézetet is találtak, ahol hatan laktak egy egyszemélyes cellában.
Vágólapra másolva!

A zsúfolt, lerobbant börtönökben több erőszakos cselekményt követnek el a rabok - ezt állapította meg Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, mikor kifejezetten a fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézeteiben tapasztalható állapotokat mérték fel. Az ombudsman ezért konkrét intézkedési tervet kért Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztertől.

Szabó Máté az után rendelt el vizsgálatot, hogy 2007 októberében a tököli büntetés-végrehajtási intézetben egy fiatalkorú rabot megöltek a zárkatársai. A statisztikai adatok alapján az egyre növekvő számú súlyos, erőszakos cselekményeket elsősorban Tökölön és Szirmabesenyőn követték el, míg a korszerű, jó állapotban lévő intézetekben, Pécsen és Kecskeméten nem történt ilyen eset. A foglyok ott fordulnak egymás ellen, ahol a zárkák túlzsúfoltak, leromlott állapotban vannak, kevés és túlterhelt a személyzet. Tökölön például mindössze két pszichológus foglalkozik hétszáz fogvatartottal - derült ki az ombudsmani vizsgálat során.

A büntetés végrehajtásához nem tartozik hozzá a fogvatartottak egymással szembeni agressziója, azt az államnak minden lehetséges eszközzel meg kell akadályoznia - figyelmeztetett a biztos, aki szerint a fiatalkorú rabok speciális jogai kis létszámú intézetben, egy-két-három fős zárkában biztosíthatók. Tökölön és Szirmabesenyőn viszont az elhelyezés körülményei sértik a rabok élethez és emberi méltósághoz, illetve a megfelelő testi, szellemi fejlődésükhöz való jogait.

Az előzetesben lévők körülményei még rosszabbak

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a megyei úgynevezett előzetesházakban még rosszabb a helyzet, ide kerülnek az előzetes letartóztatásban lévők. Az ombudsman szerint ezekben az intézetekben - így Kecskeméten, Pécsen és Debrecenben - óriási a zsúfoltság, és elképesztően rosszak az állapotok. Kecskeméten egy kétszemélyes zárkában öt, Pécsen egy egyszemélyes zárkában - két háromemeletes ágyon - hat személyt helyeztek el. A napi egyórás sétán kívül szinte csak a könyvtár jelent programlehetőséget. Az előzetesházak átlagosan 200 százalékos kihasználtsága embertelen, megalázó bánásmódot jelent a biztos szerint.

Sokkal jobbak az állapotok az előzetes letartóztatásban lévő fiatalokat is fogadó javítóintézetekben, bár ezeknél is vannak létszámproblémák. Mivel az ombudsman szerint csak a legsúlyosabb esetekben kell az előzetes letartóztatást bv-intézetben végrehajtani, ezért a szociális és munkaügyi miniszternek újabb javítóintézet létrehozását ajánlotta.