Robbantottak Szilvásy György nyaralójánál

Vágólapra másolva!
Támadás érte Szilvásy György titkosszolgálati miniszter Veszprém megyei nyaralóját, az épületet valaki vélhetően megpróbálta felgyújtani vagy felrobbantani szerda hajnalban. Az ingatlan a közelmúltban egyszer már a figyelem középpontjába került, amikor a Magyar Nemzet környéken kutakodó újságírói ellen a Nemzetbiztonsági Hivatal lépett fel.
Vágólapra másolva!

Égési nyomokat talált a rendőrség szerdán a Veszprém megyei Lesencefalun egy nyaraló ajtaján - közölte Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője szerdán. Szilvásy György titkosszolgálati miniszter kora délután megerősítette a Hír Tv értesülését, miszerint az ő nyaralója volt támadás célpontja. Az épületnél hajnalban robbantott valaki, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője szerint a házban akkor senki sem tartózkodott.

"A jelenlegi adatok szerint a bűncselekményt szeptember 3-án a hajnali órákban követték el, ismeretlen gyúlékony anyag felhasználásával" - olvasható a rendőrség honlapjára szerda kora délután feltett közleményben. Az okozott kár megállapítása folyamatban van, személyi sérülés nem történt.

Az MTI helyszínen lévő tudósítójának jelentése szerint Lesencefalu főutcáját az incidens miatt lezárták, a forgalmat más útvonalakra terelik, és a főutca mindkét végén rendőrök teljesítenek szolgálatot. A nyaralóhoz közeli temetőben egy neve elhallgatását kérő helybeli lakos azt közölte az MTI-vel, hogy szerdán hajnali 2 óra tájban hatalmas robbanásra riadtak fel. Egy másik helyi, Léder Müller Éva, aki Szilvásy György házával szemben lakik, azt közölte az MTI-vel, hogy a detonáció rettenetes erejű volt. A szemtanú tüzet nem tapasztalt a miniszteri üdülő udvarán, de nagyon erős benzinszagot érzett.

Kigyós Ferenc, Lesencefalu polgármestere az MTI-nek szintén azt mondta, hogy tudomása szerint nem Molotov-koktél robbant az udvaron, ugyanis a detonáció ereje annál sokkal nagyobb volt. Mint elmondta, a miniszteri nyaraló verandája és egy folyosó sérült meg a robbanásban, a helyszínt pedig tűzszerészek vizsgálják.

Szilvásy György nyaralója korábban annak kapcsán került a figyelem középpontjába, hogy tavaly tavasszal a Magyar Nemzet két újságíróját felkereste a Nemzetbiztonsági Hivatal, miután jártak a politikus építkezésén. A Magyar Nemzet "Művelet: újságírókat zaklat az NBH" címmel, 2007. március 24-én közölt cikkében azt írta: "A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) munkatársai jelentek meg lapunk újságírójánál azt követően, hogy kollégájával Lesencefalun, Szilvásy György kancelláriaminiszter nagyszabású építkezésén járt. Demeter Ervin (Fidesz) szerint a diktatúrákra jellemző, hogy a miniszter személyes ügyeinek takargatására használja a titkosszolgálatokat. Az NBH lényegében azt állítja, bűnmegelőzési szándékból keresték meg kollégánkat."

Az NBH akkori közleménye szerint nem volt művelet, nem volt zaklatás. A hivatal azt közölte: a nemzetbiztonsági védelem alatt álló miniszter nem tudott a Magyar Nemzet munkatársainak várható látogatásáról. Utólag jelezte a személyére vonatkozó helyszíni adatgyűjtést az NBH-nak, és jelezte azt is, hogy a látogatók, helybeliek közlése szerint, érdeklődtek az iránt is, milyen időközökben, kiknek a társaságában jelenik meg a községben, kikkel érintkezik. A látogatás célja a Magyar Nemzet munkatársánál az volt, hogy az ilyen esetben kötelező vizsgálatot, a tisztázás megtörténtével, megnyugtatóan lezárják - közölte akkor az NBH.

A Kormányszóvivői Iroda április 4-én azt közölte: az NBH munkatársai törvényesen, de szakszerűtlenül, a belső szabályokat több ponton megsértve jártak el, amikor egy jogszerű rutineljárás után két hónappal felkeresték a két újságírót. A Fidesz akkor azt közölte: a hivatal eljárását a sajtószabadság durva megsértésének tekinti.