Fizet az IRM a 2006-os zavargások alatt lecsukott három fiatalnak

Vágólapra másolva!
Fejenként egymillió forintot fizet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium három fiatalnak, akiket a 2006 őszi zavargások során jogtalanul helyezett a rendőrség előzetes letartóztatásba - közölte a károsultakat képviselő jogvédő szolgálat. Egy férfi két hónapot töltött börtönben, két lányt pedig a jogvédők szerint meg is vertek a rendőrök.
Vágólapra másolva!

Egymillió forintot fizet kártalanításként az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) annak a fiatalembernek, akit a 2006 őszi zavargások alatt a rendőrök őrizetbe vettek, majd két hónapig előzetes letartóztatásban tartották - mondta pénteken az [origo]-nak Gaudi-Nagy Tamás, a férfi képviseletét ellátó Nemzeti Jogvédő Szolgálat vezetője. Az eljárást később megszüntették a férfival szemben, akinek egymillió forintos, részleges kártalanításáról az IRM-mel peren kívül sikerült megállapodni, de mivel a teljes kárigénye négymillió forint, a fennmaradó összegről a bíróság dönt.

Jogerős bírósági ítélet alapján 1 millió, illetve 1,1 millió forintot kap az a két lány is, akiket jogi képviselőjük szerint ugyanazon az éjszakán - 2006 szeptemberében - bántalmaztak a rendőrök, majd két hetet töltöttek előzetes letartóztatásban hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt. Az ügyészség később bizonyítottság hiányában megszüntette az ellenük folyó eljárást.

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat vezetője átütő jelentőségűnek nevezte, hogy az IRM nyitott a peren kívüli megegyezésre, ami Gaudi-Nagy szerint követendő példa lehet a rendőrség számára is az ilyen esetekben, amikor a "kártérítésnek van jogalapja, és az összeg is reális". Mint fogalmazott, a szolgálat az őszi tüntetések közel hetven áldozatának a védelmét látja el, közülük többen szintén kártérítést kérnek a magyar államtól, illetve a rendőrségtől.

Az [origo] megkereste a minisztérium sajtóosztályát, amely annyit közölt: "a Legfelsőbb Bíróság már korábban rögzítette az előzetes letartóztatás jogszerűtlenségét, a magyar államot képviselő Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a téves bírósági döntésért nyújt kártalanítást a felperes férfinek".