Pereket ígérnek a Megyeri híd átadására

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem adják meg az érintett önkormányzatok a használatbavételi engedélyt a hivatalosan három hét múlva átadandó Megyeri hídhoz. A hatóság valószínűleg ennek ellenére is forgalomba helyezi a hidat. Szigetmonostor polgármestere bírósághoz fordulna, Derce Tamás újpesti polgármester szerint pedig a veszélyes csomópontokban balesetet szenvedők támadhatják a beruházót.
Vágólapra másolva!

Különböző okokból, de egyelőre egyik érintett önkormányzat sem adta meg a szakhatósági engedélyt a Megyeri hídhoz, és az [origo]-nak nyilatkozó polgármesterek szerint valószínűleg már nem is fogják az átadásig hátra lévő szűk 3 hét alatt. "Megegyezésre törekszünk, de nem tartom valószínűnek, hogy erre sor kerül" - mondta az [origo]-nak Molnár Zsolt, Szigetmonostor polgármestere.

Nem riadnak meg

Szigetmonostor azt kérte, hogy a beruházás részeként építsenek egy lehajtót, ami a hídról a településre vezet, de a környezetvédelmi okokból elutasított 8-10 milliárdos beruházás helyett ma már megelégednének azzal a 3 milliárdos kompenzációs csomaggal, amit írásban megígért nekik Csepi Lajos, a közlekedési tárca államtitkára. Molnár szerint ígéretük van már bőven, ezért csak egy pénzügyi garanciavállalását tartalmazó kormányhatározat esetén engedélyezik a híd használatbavételét, márpedig erre az idő rövidsége miatt a polgármester nem lát sok esélyt.

A 3 milliárdos csomag egy kis híd mellett a belső út- és komphálózat fejlesztését, egy mentő- és egy tűzoltóállomás kialakítását, továbbá egy kerékpárút építését tartalmazza. Molnár szerint a hidat a megegyezés hiánya ellenére átadják majd a forgalomnak, ami után ők perre készülnek. "Nem riadunk meg attól, hogy bírósághoz forduljunk" - fogalmazott.

Baleset után perelhetnek

Szintén nem adja meg a használatbavételi engedélyt a hídhoz Újpest önkormányzata sem, de egészen más okból. Derce Tamás polgármester szerint a IV. kerületnek azzal van problémája, hogy a híd lehajtója körül négy csomópont már most is rendkívül balesetveszélyes, ami csak rosszabb lehet, ha még nagyobb forgalom zúdul ezekre. Állítását Derce egy kerületi pénzből megrendelt hatástanulmánnyal is alá tudja támasztani.

Derce azt mondta az [origo]-nak, hogy szerinte az engedélyük hiányában is átadják majd a forgalomnak a hidat pár hét múlva. Újpest ennek ellenére nem indít pert, de - mondta Derce - mások megtehetik majd ezt: "Ha valaki balesetet szenved ezen csomópontok valamelyikében, az jó eséllyel perelheti a beruházót, aki gondatlan gazda módjára járt el."

Az egyik érintett kereszteződésben - az Óceán árok és a Megyeri út találkozásánál - a polgármester szerint pár hete történt egy halálos baleset. Az önkormányzat ide is, a többi helyre is körforgalmakat szeretne a megnövekedő autóáradat balesetmentes elvezetése miatt. Derce szerint a hatóság most "számolgat", vizsgálódik. A Fővárosi Önkormányzat a híd átadása előtt és utána három hónappal forgalomszámlálást és helyszíni felmérést végez, és az eredmények alapján dönt arról, hogy szükséges-e a kereszteződések módosítása.

Egyelőre nem adta meg a Megyeri hídhoz a használatbavételi engedélyt a szintén érintett óbudai és budakalászi önkormányzat sem.

Bizakodik a minisztérium

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) - amely az engedélyezési eljárást folytatja - szeptember 15-én helyszíni szemlét tart az érintettek (önkormányzatok, hatóságok, civil szervezetek, stb.) bevonásával. Arra a kérdésünkre, hogy a használatbavételi engedélyek nélkül is átadják-e a hidat, az NKH-nál azt mondták: a "helyszíni szemle eredményeinek kiértékelését követően alakítja ki a hatóság az álláspontját, az aktuális jogi helyzet alapján."

A közlekedési minisztérium rövid írásbeli válaszában azt közölte az [origo]-val, hogy folyamatosan tárgyalnak a települések vezetőivel, és bíznak benne, hogy megkapják az engedélyeket.