Elment a falig az MSZP vezetése

Vágólapra másolva!
Elégedett magával az MSZP vezetése, mert úgy érzi, jól oldotta meg a helyzetet, ami azután állt elő, hogy Gyurcsány Ferenc az elnökség tudta nélkül kezdeményezte a párt rendkívüli kongresszusának összehívását. Morgolódott ugyan az szocialista párt elnöksége a kormányfő váratlan lépése miatt, de kedd estére összeállt a kép - állította az [origo]-nak egy elnökségi tag.
Vágólapra másolva!

"Finom, de határozott üzenetnek" szánta az MSZP elnöksége, hogy kedd este - egyhangú szavazással - úgy döntött: legyen rendkívüli pártkongresszus Gyurcsány Ferenc kezdeményezésének megfelelően, azonban ezt csak az SZDSZ-szel folytatott tárgyalások eredményeitől függően hívják össze - mondta az [origo]-nak a szocialista elnökség egyik név nélkül nyilatkozó tagja a kedd esti, közel öt órás ülésen hozott döntésről. "Az SZDSZ-nek ez azt mutatja, hogy továbbra is hajlandóak vagyunk tárgyalni az ésszerű kompromisszumról, viszont a miniszterelnök leváltása nem téma" - tette hozzá.

Egy másik elnökségi tag, Varga László annyit mondott a tanácskozásról, hogy konstruktív, jó hangulatú ülés volt, amely egyhangú döntést hozott, ami után kíváncsian várja a csütörtöki egyezetést a szabad demokratákkal.

Nyakó István, a szocialista párt szóvivője az elnökségi ülés után jelentette be, hogy a kongresszust szeptember 27. és október 11. között tarthatják, de ha az SZDSZ-szel megszakadnak a tárgyalások, akkor azonnal összehívják. A kongresszuson megvitatott kérdések pedig változhatnak az SZDSZ-szel folytatott tárgyalások függvényében. "Ha három perc után felállunk az asztaltól, akkor már 27-én lesz kongresszus, ha viszont jutunk valamire, akkor lesz mit a kongresszus elé vinni, és akár még egy egyeztetési kör belefér a szabad demokratákkal" - mondta a szocialista elnökségi tag.

Az elnökség eredetileg valóban nem vette jó néven, hogy Gyurcsány Ferenc az elnökség számára is váratlanul dobta be és jelentette be a sajtóban a kongresszus ötletét - ismerte el az [origo]-nak név nélkül nyilatkozó szocialista vezető. "Senki nem örült, hogy nem tudtunk róla előre" - mondta, és ez állítólag szóba került a kedd esti elnökségi ülésen is.

"Elmentünk a falig"

Az elnökség nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy a kongresszust nem előre megszabott időpontban és napirend szerint tartják. "Mutatja, hogy nem ástuk be magunkat, mint ők, viszont a miniszterelnök-váltás kérdésében elmentünk a falig, és ez nem opció" - utalt az elnökségi tag a szabad demokratáknak arra a többször megismételt álláspontjára, hogy csak egy Gyurcsány Ferenc nélküli, szakértői kormányt tudnak elképzelni, és erről hajlandóak egyeztetni a szocialistákkal.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-helyettese a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában szerda reggel arról beszélt: közeledett a két párt álláspontja azzal, hogy megjelent az SZDSZ honlapján egy hivatalos állásfoglalás, hiszen az SZDSZ a kormányfő új programjára először csak annyit mondott, hogy nem jó, most pedig megjelent egy írásos kritika. "Haladunk afelé, hogy érdemes a részletekről beszélni" - tette hozzá. Az SZDSZ honlapján kedden késő este megjelent írás szerint a Megegyezés című program - még ha alapvető irányaiban helyes is - működésképtelen, ellentmondásos és nem reális.

Még aki nem kedveli Gyurcsányt, az sem lát más utat

Az [origo]-nak nyilatkozó szocialista elnökségi tag szerint a mostani helyzet nem hasonlít az MSZP 2004-es rendkívüli kongresszusára, amikor Gyurcsányt miniszterelnök-jelöltnek választották Medgyessy Péter helyett. "Két nagyon fontos különbség is van: Medgyessy nem volt pártelnök, nem kötődött hozzá a szervezet, másrészt akkor már hónapokkal korábban téma volt, hogy nem jó kormányfőnek" - mondta. Akiknek esélye lenne az utódlásra - Kiss Péter, Szekeres Imre, Juhász Ferenc vagy Lendvai Ildikó -, láthatóan azokat sem érdekli ez a lehetőség, állította és hozzátette: "Még aki nem kedveli Gyurcsányt, az sem tartja reálisnak a leváltását".

A kormányválság két héttel ezelőtt kezdődött, mikor az SZDSZ visszadobta Gyurcsány Ferenc augusztus végén közzétett új programtervezetét. A május 1-től kisebbségben kormányzó szocialisták más pártok támogatása nélkül nem tudják keresztülvinni a parlamentben a javasolt adóváltoztatásokat, illetve az ezekhez kapcsolódó költségvetést. Az SZDSZ kitart amellett, hogy kizárólag egy szakértői kormányról hajlandó egyeztetni, az új programról nem, miközben a kormánypárt a személyi kérdésekbe nem akar belemenni.