Gyanúsítottként hallgatták ki Kolompár Orbánt

Vágólapra másolva!
Gyanúsítottként hallgatták ki egy sikkasztási ügyben Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat elnökét. A Kolompár vezetésével működő kiskunmajsai roma szervezet nem tud elszámolni több mint tízmillió forinttal, amelyet munkahelyteremtésre kapott. Kolompár Orbán ezt visszautasította, de az eljárás végéig nem nyilatkozik az ügyről.
Vágólapra másolva!

Gyanúsítottként hallgatták ki Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat elnökét, mert az általa vezetett kiskunmajsai roma érdekvédelmi szervezet több mint tízmillió forint állami támogatással nem tud elszámolni - közölte szerdán Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese, hozzátéve, hogy az ügyben - fokozott ügyészi felügyelettel - a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) nyomoz.

Kolompáron kívül további három embert gyanúsítanak azzal, hogy az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) által munkahelyteremtésre adott összeget nem az adott célra használták fel, és azzal nem tudnak elszámolni - mondta a főügyész-helyettes, aki szerint a nyomozás egy-két hónapon belül befejeződik.

A közalapítvány elnöke 2007-ben tett feljelentést sikkasztás gyanúja miatt. Az MTI információi szerint az OFA kezdeményezésére, bírósági határozat alapján, szeptember 4-én elárverezték a kiskunmajsai cigány érdekképviseleti szervezet ingóságait. Az árverezés tényét a végrehajtó iroda nem tagadta, de további információt nem adott. Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, Kiskunmajsán önkormányzati képviselő, esélyegyenlőségi tanácsnok, illetve a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke.

A Magyar Nemzet szerdai számában számolt be arról, hogy gyanúsítottként hallgatták ki Kolompár Orbánt, aki a lapnak annyit mondott, meggyanúsításáról az eljárás végéig nem nyilatkozik. Arra a kérdésre, felvetődött-e, hogy lemondjon elnöki posztjáról a történtek miatt, úgy válaszolt: természetesen nem, mivel az OFA-val kölcsönösen perelik egymást és várják, miként dönt ügyükben a bíróság.

Az OCÖ-elnök szerda délután is azt közölte, hogy nem felel meg a valóságnak a Magyar Nemzet állítása, miszerint a kiskunmajsai szervezet nem tud elszámolni a több mint 13 millió forintnyi, munkahelyteremtésre felvett állami támogatással. Kolompár közleményében utalt arra is, hogy a lap szándékosan a cigányellenes megnyilvánulások ellen szervezett békemenet bejelentése utáni időpontban közölt róla lejárató cikket.