Nem kell Gyurcsány kényszerpályája a megyei MSZP-seknek

Vágólapra másolva!
Több megyei MSZP-s szervezet jelezte nyilatkozatban: támogatja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és programját - voltak viszont, akik nem tettek ilyen gesztust. E megyék vezetői közül többen nem is látják értelmét a kormány hangos támogatásának, és a heteken belül összeülő rendkívüli pártkongresszust is értelmetlennek tartják. Az [origo]-nak nyilatkozó megyei vezetők még mindig bíznak az SZDSZ-ben.
Vágólapra másolva!

Pénteken az MSZP megyei szervezetei egymás után biztosították támogatásukról Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. A Baranya, Fejér, Békés, Heves, Zala, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron megyei szocialisták közleményben tudatták: csatlakozva a párt elnökségéhez kiállnak az új program mellett, és támogatják Gyurcsány gazdasági és társadalmi versenyképességet szolgáló elképzeléseit. Tizenegy megye azonban akkor nem nyilatkozott - az [origo] megkérdezte a megyei szocialista vezetőket, miért.

A megkérdezett megyei elnökök és alelnökök mindannyian azt mondták, támogatják a miniszterelnököt - voltak, akik ezt utólag tették meg. Már szombaton jelezte támogatását a Jász-Nagykun-Szolnok megyei MSZP-elnökség - mondta Tokár István elnökhelyettes. Szerinte a kormánynak szüksége van a biztatásra a jelenlegi helyzetben. "A program, a hiányosságai ellenére középutat próbál találni. Olyan sok támadás éri a kormányt, nem lehet így dolgozni" - fogalmazott.

Fontos az egység kinyilvánítása az MSZP-ben a jelenlegi helyzetben - mondta Szabados József szabolcsi MSZP-alelnök is. Horváth István somogyi alelnök szerint különösen fontos a nyilvános támogatás "most, hogy balra fordul a miniszterelnök".

Más megyékben viszont nem látják értelmét a nyilatkozatoknak. Lukács Zoltán Komárom megyei elnök azt mondta: "mi nem nyilatkozatok szintjén támogatjuk a kormányunkat". Szerinte nincs értelme időről időre közleményben a támogatásról biztosítani a kormányt. "Ismerjük egymást, nincs szükség rá, hogy látványosan megerősítsük a támogatást" - indokolta a nyilatkozat elmaradását Právics József Tolna megyei szocialista elnök. Többen csak puszta demonstrációnak tartják a különböző megyék nyilatkozatait.

Guminő feleség helyett

Több megyei vezető az MSZP rendkívüli kongresszusát is csak színjátéknak tartja (a pártgyűlés összehívásáról kedden döntött az MSZP elnöksége). A kongresszus összehívását azért kérte korábban a kormányfő, hogy a párt tagsága választhasson a további lehetőségek közül: előre hozott választás, az SZDSZ által javasolt szakértői kormány felállítása, kisebbségi kormányzás.

"Semmi szükség a kongresszusra, ezek nem igazi kérdések, hiszen a háromból kettő nem alternatíva" - jelentette ki Tokár. Szerinte nyilvánvaló, hogy előre hozott választásokat senki nem akar a pártban, és a szakértői kormánynak sincs értelme: "ez olyan, mintha guminőre cserélné valaki a feleségét" - fogalmazott. Csak a kisebbségi kormányra lehet szavazni, ez nem kérdés, "erre nem kell kongresszust összehívni" - mondta.

Tokárhoz hasonlóan több megyei elnök sem tudta elképzelni, hogy bármely küldött másra szavazzon a kongresszuson, mint a kisebbségi kormányra. Egyesek ezt azzal indokolták, hogy teljesen egyértelmű Gyurcsány támogatottsága, és a leváltására gondolni sem lehet, mások pedig azzal: nem ismernek olyat, aki komolyan gondolna például előre hozott választásokra.

Az SZDSZ nem egyenlő Fodor Gáborral

Az [origo] által megkérdezett megyei vezetők még mindig bíznak az SZDSZ-szel való megegyezés lehetőségében. Szerintük ugyanis az SZDSZ nem támogatja egységesen a pártvezetés által felvetett Gyurcsány nélküli szakértői kormány ötletét. A Komárom megyeiek például teljesen más véleményen vannak, mint az SZDSZ vezetői - mondta az MSZP megyei elnöke, Lukács Zoltán. (A szabad demokraták Komárom megyei elnöke a napokban nyilvánosan is kijelentette: nem támogatja a szakértői kormányt.) Lukács erre alapozva szívesebben látna egy olyan MSZP-kongresszust, ahol három kényszerpálya helyett, inkább "az ország dolgairól beszélnénk".

Más megyékben is úgy érzékelik, hogy a helyi SZDSZ nem ért egyet a vezetőivel, és értetlenül figyelik az SZDSZ-vezetők viselkedését. "Nem tudom kitalálni, mi a motivációja ennek az embernek" - mondta Fodor Gábor SZDSZ-elnökről az MSZP Szolnok megyei elnökhelyettese. Fodor Gábor nem jelent egyet a pártjával, "úgy gondoljuk, hogy az SZDSZ józanabb részével meg lehet egyezni, és nekik morális kötelezettségük is, hogy tárgyaljanak a miniszterelnök programjáról" - jelentette ki Právics József Tolna megyei MSZP-elnök. Szerinte a szakértői kormány csak "mondvacsinált szöveg", és nem érti, miért lenne érdeke az SZDSZ-nek egy előre hozott választás, hiszen "ők tűnnének el először" a parlamentből.

A kongresszussal érdemes várni - mondta a szocialisták szabolcsi alelnöke, Szabados József is. Arra utalt, hogy a rendkívüli kongresszus pontos időpontját még nem tűzte ki a vezetőség. "Nem kell hamar összehívni, a mi tapasztalataink szerint lesz megegyezés az SZDSZ-szel" - fogalmazott Szabados. Szerinte a helyi szabad demokraták is "drukkolnak a megyegyezésért".