Volt rendőröket ítéltek el emberrablásért

Vágólapra másolva!
Emberrablásért ítélt börtönre volt kisvárdai rendőröket a Szabolcs megyei bíróság. A rendőrök és társaik tavaly májusban ejtettek túszul egy kereskedőt, mert az előzőleg átverte őket csempészett cigarettával. Az eladott cigarettásdobozokban dohány helyett papír volt.
Vágólapra másolva!

Társtettesként elkövetett emberrablásért ítélt el két volt kisvárdai rendőrt és öt civilt az elsőfokon eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság szerdán. A két egykori rendőrjárőrt, valamint az őket segítő négy civilt kettő és négy év közötti börtönbüntetésre ítélték, egy másik vádlott pedig három évi próbaidőre felfüggesztett, egy év hathónapos börtönt kapott.

A bűncselekményt még múlt év májusában követte el a hétfős csoport. Az elsőrendű vádlott, a kisvárdai rendőrkapitányság akkori munkatársa a nyíregyházi piacon eladásra vásárolt 300 ezer forintért csempészcigarettát, és csak otthon vette észre, hogy átverték, a dobozokban ugyanis papír volt a dohányáru helyett. A férfi elhatározta, hogy visszaszerzi a pénzt, ezért visszament a piacra, ahol újabb szállítmányt kért az árustól azzal, hogy Nyírtúrán veszi át a cigarettát.

A megbeszélt helyen azonban a rendőr társaival együtt várta az eladót, aki ismét csak papírral kitömött dobozokat akart neki átadni. Az áldozatot ekkor kirángatták a kocsiból, egy másikba kényszerítették, közben bántalmazták, és arra kényszerítették, hogy telefonon közölje rokonaival: elrablói az első szállítmányért kifizetett 300 ezer forintot kérik szabadon bocsátásáért.

A társaság a férfit azzal is megfenyegette, hogy ha nem fizetnek a társai, akkor megölik, vagy útlevél nélkül átviszik Ukrajnába. A túsz telefonhívása után azonban a rokonok a rendőrséghez fordultak, s a pénz átadására megadott helyszínen végül a kommandósok fogták el az emberrablókat. A rendőröket lebukásuk után azonnal elbocsátottak az állomány tagjai közül.

Az ügynek egy harmadik kisvárdai rendőr is szereplője volt, de őt a bíróság bűncselekmény hiányában felmentette a bűnpártolás vádja alól. Az ítélet kihirdetése után az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a védők és a vádlottak pedig az emberrablási minősítés önbíráskodásra való változtatásáért és enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Az ügy a fellebbezések alapján a Debreceni Ítélőtábla elé kerül.