Tarolnak a fémtolvajok a Kis-Balaton környékén

Vágólapra másolva!
Szinte minden mozdítható tárgyat ellopnak a Kis-Balaton környékén, köztük a kábelcsatornát védő aknafedeleleket is, ami - ha nem pótolják idejében - akár életveszélyes helyzetet is előidézhet - nyilatkozta Laki István, az üzemmérnökség vezetője.
Vágólapra másolva!

A vízügyi kezelés alatt álló területeken a zsilipekhez vezető kábelcsatornában elektromos és hidraulikus rendszert építettek ki: a nagyfeszültségű áramot vezető elektronikus kábel mellett található a hidraulikus rendszer, tele nagy nyomású olajjal. A balesetek - életveszélyes helyzetek - megelőzésére kihelyezett aknafedeleket a fémtolvajok eltávolították. A pótlás több mint félmillió forintba került, de kiszámíthatatlan, hogy mikor lopják el ismét az újakat - mondta.

Laki István szerint másfél évvel ezelőtt a szivattyútelep környékén okoztak jelentős károkat. Ekkor réz- és alumíniumkábeleket vittek el, trafókat bontottak le. Néhány hónapja a természetvédelmi területet védő sorompókról tűnnek el a 40-50 kilós, tömör vasból készült ellensúlyok. Naponta átlagosan két-három elemet visznek el, a több mint félszáz sorompó felét már leszerelték.