Gyurcsány odaszólt, marad az Országgyűlés

Vágólapra másolva!
Leszavazták a képviselők a parlament feloszlatásáról szóló MDF-es javaslatot az őszi ülésszak első napján. A saját programját védő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszólt az SZDSZ-re, miután a szabad demokratát számon kérték rajta a programja beterjesztésének elmaradását.
Vágólapra másolva!

Nem oszlatja fel magát az Országgyűlés - erről döntött a parlament hétfőn, az őszi ülésszak első napján. Az MDF feloszlatásról szóló javaslatáról Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap kért sürgősségi tárgyalást, a házszabálytól való eltérésbe a többi párt is beleegyezett. A hétfői ülésen ellenszavazat és tartózkodás nélkül minden képviselő támogatta, hogy még aznap szavazzanak az indítványról.

Az MSZP mellett az SZDSZ is elutasította már a múlt héten a javaslatot, ezért valószínű volt, hogy a parlament nem fogja feloszlatni magát, hiszen ehhez a jelen lévő képviselők több mint felének igen szavazatára lett volna szükség.

A Fidesz és a KDNP valamennyi képviselője igennel szavazott, és ugyanígy voksolt a 9 jelen lévő MDF-es is. Az MSZP-nek és az SZDSZ-nek azok a képviselői, akik jelen voltak, a várakozásnak megfelelően nemet mondtak, ahogy két független képviselő - Gyenesei István és Lengyel Zoltán - is. A feloszlatásról szóló javaslat végül 171 támogató és 204 ellenző szavazattal bukott el.

Bár a szabad demokraták és a szocialisták együtt szavaztak a feloszlatás ellen, előzőleg Gyurcsány olyan hangnemben mondogatott oda Fodor Gábor SZDSZ-elnöknek, hogy az a szocialista képviselőket is meglepte. Fodor előzőleg - Gyurcsány napirend előtti felszólalására reagálva - azt kritizálta, hogy a miniszterelnök nem terjesztette Megegyezés című programját a parlament elé.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=yRsiswX3YBxxG8H4


Ugyanezt bírálta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője is, de Gyurcsány viszontválaszában Fodorhoz beszélt élesebb hangnemben. "Azt még csak értem, hogy az ellenzéki képviselők miért kívánják ezt, de ön?" - fordult az SZDSZ elnökéhez. "Úgy igen, hogy mégsem" - minősítette a volt koalíciós partner politikáját a kormányfő. A miniszterelnök beszédét így értékelte az [origo]-nak egy neve elhallgatását kérő szocialista vezető: "Feri berúgta az ajtót".