A többség rokonszenvez a chartával

Vágólapra másolva!
A lakosság 58 százaléka hallott a szélsőségesek ellen létrejött Magyar Demokratikus Chartáról: az eredetileg a miniszterelnök nevéhez fűződő kezdeményezést még a Fidesz-szavazók 46 százaléka is helyesli, a bizonytalan, "párt nélküli" szavazók körében pedig az 50 százalékot is meghaladja a charta támogatása - olvasható a Népszabadságban, amely hétfőn ismertette a Medián közvélemény-kutatásának eredményeit.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság megbízásából szeptember 8-án 1200 fő telefonos megkérdezésével készült felmérés szerint a lakosság többsége úgy érzi, erősödött az elmúlt időszakban a szélsőséges nézetek megjelenése Magyarországon, ezért a megkérdezettek 78 százaléka támogatná, hogy a jogszabályok szigorúbb fellépést tegyenek lehetővé.

A kezdeményezést helyeslők 28 százaléka (az összes megkérdezett 30 százaléka) aláírásával is támogatná a Magyar Demokratikus Chartát. Bár a lakosság fele jó dolognak tartja a szeptember 20-ára az erőszak ellen meghirdetett nagygyűlést, mindössze öt százalékuk tervezi a részvételét.

A legtöbben (44 százalék) egyébként elsősorban a rendőrségtől és az igazságszolgáltatástól várják a szélsőséges csoportok megfékezését, bár a megkérdezettek több mint harmada szerint ugyanekkora szerepet kellene ebben vállalniuk a politikusoknak és a civil szervezeteknek is - derül ki a kutatási eredmények összefoglalásából.

A lakosság a lehetséges lépések közül a leginkább az erőszakot elkövetők gyors és jogszerű megbüntetését tartaná a legeredményesebbnek az utcai erőszak visszaszorításában, de sokat várna a rendőrség felkészültségének javulásától is. Hatásosnak tartanák ugyanakkor a politikai erők közötti egyetértést az erőszak elítélésében - írta a Népszabadság.