Pénzhiány miatt nem műtenek a veszprémi kórházban

Vágólapra másolva!
A veszprémi kórházban augusztus óta minden olyan műtétet halasztanak, amely nem közvetlen életveszélyt hárítana el, mivel az intézmény túllépte a finanszírozási limitet - írja a Veszprém megyei Napló. A korlátozást szeptember 24-én oldják fel, mivel októbertől új finanszírozási év kezdődik, és így - egy időre legalábbis - ismét lesz pénz a kezelésekre.
Vágólapra másolva!

Másfél hét múlva, szeptember 24-én oldják fel a Veszprém megyei kórházban azt az ellátási korlátozást, amely miatt közel egy hónapja csak az életmentő és daganatos beavatkozásokat végzik el. A Csolnoky Ferenc Megyei Kórházban augusztus 15-e óta minden halasztható műtétet várólistára tettek, mert az intézmény átlépte a volumenkorlátot, azaz idő előtt elfogyott az egészségbiztosító által az intézménynek jóváhagyott finanszírozási keret - olvasható a Napló című regionális lapban.

A korlátozás miatt átlagosan egy hónappal nőttek a várólisták, de egyes területeken, például a szemészeti műtéteknél és a protézisbeültetéseknél már két-három hónapot kell várni a beavatkozásokra. A kezelések most is csak azért indulhatnak meg újra, mert október 1-jétől új finanszírozási év kezdődik, tehát elölről kezdhetik a kiadott keretösszeg fogyasztását, és ezzel együtt a nem közvetlen életveszélyt elhárító és nem sürgősségi beavatkozásokat.

A kórház igazgatója, Tóth Árpád a Naplónak azt mondta, hogy a kezelési korlátozás országos jelenség és probléma, a rendszerből kivont pénzek miatt az ellátási volumenkorlátot sok kórház nem tudta tartani. Ha egy kórház a finanszírozási kereten túl is végez beavatkozásokat, azt az egészségbiztosító már nem 100 százalékban fizeti; a veszprémi kórház akár 400 milliós hiányt is felhalmozhatott volna a halasztások nélkül - állította az igazgató.