Beavatkozik a zöldombudsman a Tubes-perbe

Vágólapra másolva!
Nem kellő súllyal érvényesültek a környezetvédelmi szempontok a Tubesre tervezett lokátor engedélyezésénél - állítja a jövő nemzedék ombudsmanja. Fülöp Sándor a radar ellen tiltakozók oldalán kíván beavatkozni az építési engedély megsemmisítése ellen indított perbe.
Vágólapra másolva!

Beavatkozóként vesz részt a Tubesre tervezett NATO-lokátor megvalósítása ellen indított közigazgatási perben Fülöp Sándor, a jövő nemzedék ombudsmanja. A május óta folyó eljárást Pécs önkormányzata és több magánszemmély, illetve civil szervezet indította a Honvédelmi Minisztérium (HM) ellen. A felperesek azt kérik a bíróságtól, hogy helyezze hatályon kívül azt a határozatot, amely lehetővé teszi a lokátor megépítését.

Fülöp az [origo]-nak azt mondta, az elmúlt napokban az ügy minden szereplőjével egyeztetett, és a szerdai tárgyaláson fogja bejelenteni, hogy a felperesek pernyertessége érdekében be kíván avatkozni. Az ombudsman úgy véli, hogy - bár az eljárásba bevonták a környezetvédelmi felügyelőséget - a HM keretein belül működő speciális építési hatóság nem kellő súllyal vette figyelembe a környezetvédelmi szempontokat, illetve nem megfelelően alkalmazta az elővigyázatosság elvét.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter tavaly júniusban adta ki a radarállomás építési engedélyét. Ennek végrehajtását azonban a Fővárosi Ítélőtábla idén márciusban felfüggesztette, így az építkezés nem kezdődhetett meg. A bíróság a radar ellen folyamatban lévő eljárások miatt döntött a felfüggesztés mellett, vagyis a HM-nek meg kell várnia a perek jogerős befejeződését.