Kábítószer-terjesztőkre csaptak le a rendőrök

Vágólapra másolva!
Győrben diákoknak adtak el kábítószert a terjesztők, egy emberrel szemben terjesztés, hattal szemben fogyasztás megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. Mátészalkán két kábítószeres ügyben is eljárást folytatnak a rendőrök, eddig 23 gyanúsítottja van a két ügynek.
Vágólapra másolva!

Tanórák közötti szünetekben rendszeresen marihuanás cigarettát szívott négy diák az egyik győri szakiskolában. A 18-20 év közötti fiatalok elismerték a kábítószer-fogyasztás tényét - mondta Csicsai Attila alezredes, a győri kapitányság sajtótájékoztatóján kedden Győrött.

A rendőrség házkutatást tartott azoknál a terjesztőknél, akiket a diákok kábítószer-eladóként megneveztek. Az egyik lakásban olyan eszközök kerültek elő, amelyek a kábítószerrel való visszaélés gyanúját megalapozták - közölte az alezredes. A másik lakásban a házkutatás ideje alatt többen megjelentek, akikkel szemben a rendőrség korábban már kezdeményezett bűntető eljárást kábítószer-fogyasztás miatt.

Összesen tizenhárom csomag marihuanát foglalt le a rendőrség és az egyik gyanúsítottnál megtalálták az aznapi értékesítésből származó bevételt, 70 ezer forintot. A pénz eredetét az érintett kihallgatásakor elismerte.

Az alezredes szerint mivel a nyomozás még a kezdeti szakaszban van, a későbbiekben további gyanúsítottak azonosítására lehet számítani. Egyelőre egy emberrel szemben terjesztés, hattal szemben fogyasztás megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A társaság minden tagja szabadlábon védekezik.

Két kábítószeres ügyben folytat eljárást a mátészalkai rendőrkapitányság is. Együttesen 23 gyanúsítottat hallgattak ki eddig, és további gyanúsítások is várhatók - közölte a szervezet keddi sajtótájékoztatóján a nyomozó alosztály vezetője, Gere Attila rendőr őrnagy. A kapitányság három esetben olyan emberek ellen is eljárást indított, akik kábítószer hatása alatt vezettek gépkocsit.

Az egyik kábítószeres ügyben még július 30-án indult nyomozás, miután két fiatalkorú lánynak adott marihuánát egy mátészalkai férfi, és az egyik drogfogyasztó rosszul lett. A nyomozók végül két kábítószer-terjesztőt és 11 drogfogyasztót hallgattak ki. Az eljárás során előzetes letartóztatásba került egy 45 éves nyíregyházi nő, akinek lakásában kokaint, marihuánát és ecstasyt találtak.

A másik ügyre egy közúti ellenőrzés során a múlt héten figyeltek fel a mátészalkai rendőrök, egy gépkocsiban öt olyan ember ült, akik kábítószer hatása alatt voltak. Két terjesztőt fogtak el, a drogfogyasztók száma pedig ebben az ügyben nyolcra nőtt, de az eljárás további szakaszában újabb gyanúsítások várhatók.

Gere Attila szerint a térségben elsősorban kábítószer-fogyasztók vannak, akik Nyíregyházáról és más nagyvárosokból szerzik be a drogot, és inkább baráti összejöveteleken adják egymásnak.

A terjesztők 2-8 év közötti szabadságvesztésre számíthatnak a bírósági eljárás során. A kábítószer hatása alatt járművet vezetők és balesetet okozók büntetése pedig akár 5-10 évig terjedő szabadságvesztés is lehet.