Vágólapra másolva!
Kémprogramot telepítettek nyolc hónapja a Nemzetbiztonsági Hivatal számítógépére, ennek felfedezését követően kezdődött el az a felderítés, amely múlt héten az UD Vagyonvédelmi Zrt. vezetőjének feljelentéséhez vezetett - írta a Népszabadság kedden.
Vágólapra másolva!

A lap értesülése szerint a szakértői vizsgálatok hónapokig is elhúzódhatnak, mert az UD a titkosszolgálattól különböző okok miatt kilépett legjobb számítógépes szakembereket alkalmazta. Így tartani lehet például attól is, hogy a gépek olyan szoftvereket is tartalmaznak, amelyek, ha óvatlanul nyúlnak hozzájuk, megsemmisítik a lemezeken tárolt adatokat - olvasható a cikkben.

Az UD azért telepített kémprogramot az NBH egyik gépére - állítja a lap szakértőkre hivatkozva -, mert kíváncsi volt, mit tudnak vállalkozásukról, tevékenységükről egykori kollégáik. Abban ugyanis biztosak voltak, hogy figyelik őket.

Arról senki nem nyilatkozik, hogy a kémprogram milyen információkat lopott ki az NBH rendszeréből. Bencze József országos rendőrfőkapitány hétfőn újságírók előtt ezzel kapcsolatban mindössze annyit mondott: a rendőrség az úgynevezett adatlopási ügyben "számítógépes rendszerek elleni bűncselekmény" gyanújával nyomoz ismeretlen tettesek ellen. A feljelentéshez mellékelt "iratokat és elektronikus adathordókat" szakértők vizsgálják - emlékeztet a lap.