Gyógyítási keretükkel üzletelnek a kórházak

Vágólapra másolva!
Vitatott, hogy kórházi feketepiac vagy legális cserebere az intézményi kapacitások kiárusítása - írja a Népszabadság. Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa szerint az egészségügy zavaros ügyeskedéséről van szó, az intézményvezetők viszont állítják, az eljárás legális.
Vágólapra másolva!

A parlament egészségügyi bizottságának alelnöke, Mikola István a napokban arról beszélt, hogy a kórházak feketén adják-veszik egymás közt a gyógyítási kapacitásokat - írja a Népszabadság. A kereskedés igaz, állítja a lap, bár az általuk megkérdezett kórházigazgatók szerint szó sincs semmilyen feketézésről: bevett gyakorlat, hogy ott, ahol nem tudják kihasználni a nekik előírt gyógyítási keretet, továbbadják olyan kórházaknak, ahol az engedélyezettnél többet végeznek. Az ár a biztosítótól járó díj 20-30 százaléka: ennyit kap az, akitől amúgy visszavennék a fölösleget, a fennmaradó 70-80 százalék pedig a vevőé, akinek amúgy senki sem fizetne az elvégzett többletért - olvasható a Népszabadság cikkében.

Ezzel el lehet kerülni, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által engedélyezett teljesítményvolumen-korlátot (tvk) ki nem használóktól visszavegyék a közpénzből finanszírozott gyógyítási keret föl nem használt részét. Az intézményvezetők szerint a jogszabály lehetővé teszi az átadást. Indokolt esetben a kórháztulajdonos önkormányzatok írásban is megállapodhatnak egymással a tvk-átadásról-átvételről, és azt az OEP jóvá is hagyhatja.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a kórházaknak nem sok ideje maradt a csereberére, mivel október elsejével lezárul az idei finanszírozási év, ami azzal jár, hogy a biztosító mindenhonnan visszaveszi a többletet. Jövőre már a csökkentett mennyiséget kapják a kórházak, de valószínű, hogy ott, ahol sok volt a túllépés, jut majd a maradványokból.