Perekkel támadna az adatgyűjtési ügybe keveredett cég

Vágólapra másolva!
Pereket indít az adatgyűjtési üggyel összefüggésbe hozott az UD Zrt - közölte a cég ügyvédje vasárnap. A pereket azon médiumok ellen indítják, amelyek megpróbálták lejáratni és politikusok megfigyelésével összefüggésbe hozni a céget - mondta az ügyvéd, aki szerint ezek az állítások alaptalanok.
Vágólapra másolva!

Büntetőeljárásokat és kártérítési pereket indít az adatgyűjtési üggyel összefüggésbe hozott az UD Zrt - közölte vasárnap a cég jogi képviselője, Futó Barnabás. Az ügyvéd azt mondta: a pereket a médiumok ellen indítják, mert az UD Zrt. felháborítónak tartja, hogy múlt hét óta a céget lejáratják a médiában, valamint bűncselekményekkel és politikusok megfigyelésével hozzák összefüggésbe, ami minden alapot nélkülöz.

"E mögött üzleti és politikai érdekek állhatnak" - közölte Futó Barnabás, hozzátéve: egyes konkurens cégek érdeke, hogy a másfél milliárdos éves forgalmú társaságot tönkretegyék. "Az UD Zrt. vezetése a történtek miatt kénytelen büntetőeljárásokat és kártérítési pereket indítani" - közölte a cég vezetése nevében az ügyvéd.

Az ügyvéd Tóth Jánosnak, az UD Zrt. egyik tulajdonosának a jogi képviselőjeként a hét elején magántitok jogosulatlan megszerzése miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. Akkor az ügyvéd azt mondta: védence szerint nem az UD készítette azt a nyilvánosságra került hangfelvételt, amelyen ő és Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója hallható. Így szerintük lehallgatás történhetett. A feljelentés célja: a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vizsgálja meg, hogy ki készíthette a hangfelvételt, amelyet végül valakik odaadtak Dávid Ibolyának, az MDF elnökének.

Az adatgyűjtési botrány a múlt héten robbant ki, miután a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) feljelentése alapján a Nemzeti Nyomozóiroda házkutatást tartott az UD Vagyonkezelő Zrt. vezetőinél. Szilvásy György, a nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter a nyomozásra hivatkozva összehívta a nemzetbiztonsági kabinet soron kívüli ülését. Szilvásy szerint a biztonsági vállalkozás internetes információgyűjtésre alkalmas titkos hálózatot hozott létre, és megpróbáltak behatolni az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó kormányzati szervek információs rendszerébe is.

A büntetőügy politikai botránnyá dagadt, miután kiderült, hogy az MDF elnöki posztjára pályázó Almássy Kornél kapcsolatban állt a biztonsági céggel, legalábbis erre utalt egy Dávid Ibolya MDF elnök által nyilvánosságra hozott hangfelvétel. A politikus a felvételt átadta a rendőrségnek, illetve az ügyészségnek. Almássy kiszállt az elnökségért vívott harcból, de azt tagadta, hogy ellenlábasa lejáratására adott volna megbízást, méghozzá a Fideszhez kötődő személyekkel együttműködve

A hangfelvétel nyilvánossá tétele után többen is belekeveredtek az ügybe, így Csányi Sándor, az OTP vezére, és az egykori kancelláriaminiszter, Stumpf István. A hvg.hu-n nyilvánossá tett hangfelvétel lényege, hogy Tóth János, az UD Zrt. egyik tulajdonosa Csányi Sándor tanácsát kéri, hogy elfogadjon-e egy ajánlatot vagy "hülyére tettesse magát", amely alapján Dávid ellen kellene terhelő adatokat szerezni. Tóth szerint a megbízással bizonyos Tombor András, Orbán Viktor volt biztonságpolitikai kereste meg Horváth Józsefet, az UD Zrt. másik tulajdonosát. (Itt elolvashatja az [origo] összeállítását arról, kinek mi volt a szerepe az ügyben.)