Titokzatos polipot lát az adatgyűjtés mögött Szilvásy

Vágólapra másolva!
Polipszerűen működő árnyék-titkosszolgálat állhatott a két hete kirobbant adatgyűjtési ügy mögött és a szervezet kapcsolatban állt ellenzéki politikusokkal is - állította Szilvásy György, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter. Demeter Ervin kedden elismerte, hogy ő és Kövér László fideszes politikus rendszeresen beszélt az adatgyűjtési ügybe keveredett biztonsági cég vezetőjével. Szilvásy egy esti tévéműsorban azt mondta, a tízes nagyságrendet is elérheti azok száma, akikről adatot gyűjtöttek. Az SZDSZ vizsgálóbizottságot állítana fel az ügyben.
Vágólapra másolva!

Elismerte Demeter Ervin, az Orbán-kormány egykori titokminisztere, hogy ismeri, sőt, rendszeresen kapcsolatban állt a két hete kirobbant adatgyűjtési botrányban érintett biztonsági cég, az UD Zrt. vezetőjével, Horváth Józseffel. Demeter a parlament nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülése alatt elmondta, ő és Kövér László is - aki Demetert megelőzően töltötte be a titokminiszteri posztot - személyesen ismerik Horváthot és három-négy havonta "szoktak telefonon beszélni" egymással. Horváth József az Orbán-kormány idején a Nemzetbiztonsági Hivatal műveleti főigazgató-helyettese volt.

Demeter szerint a beszélgetések során szóba került az Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi és mai működése, illetve "szakmai kérdések is". Ebben semmi kivetnivaló nincsen - tette hozzá a fideszes politikus. Mint mondta, a nemzetbiztonsági bizottság tagjaként védelem alatt áll, ezért az NBH-nak figyelmeztetnie kellett volna őt arra, hogy Horváthot bűncselekmény gyanúja miatt lehallgatják, vagyis egy megfigyelt személlyel érintkezik. Demeter azt is bejelentette, hogy hozzájárul minden telefonbeszélgetés teljes és vágatlan formában történő közzétételéhez, amit az UD Zrt. bármely tagjával folytatott.

A fideszes politikus mindezt kedd délelőtt jelentette be, miközben tartott az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülése, amelyen Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszter beszámolt a két hete kirobbant adatgyűjtési ügyről. Demeter így gyakorlatilag előre visszautasított bármilyen olyan állítást, ami a bizottsági ülésen elhangozhat és rá nézve bármilyen szempontból terhelő lehet. Egyúttal szappanoperának minősítette a törteket, aminek szerinte egyetlen célja, hogy a Fideszt állítsák a célkeresztbe. Mint mondta, a kormánynak az a "receptje", hogy ha bajban van, az ellenzéket teszi felelőssé tenni, ehhez pedig a titkosszolgálatot használja fel.

Árnyék-titkosszolgálatra bukkantak

Alig egy órával Demeter bejelentése után a nemzetbiztonsági bizottság üléséről távozó Szilvásy György azt mondta: a Nemzetbiztonsági Hivatal több hónapig tartó nyomozás után feltárt "egy polipszerűen működő, árnyék- titkosszolgálatot", amelynek egyik eleme volt az UD Zrt. is. Szilvásy szerint ez a szervezet tiltott adatgyűjtést végzett, ennek során magántitkot, banktitkot és államtitkot sértett, elektronikus levelekhez és híváslistákhoz fért hozzá, és környezettenulmányokat készített.

Az adatokat saját gazdasági céljai érdekében gyűjtötte a szervezet, de kapcsolatban állt ellenzéki politikusokkal is, akiktől "kvázi politikai jellegű feladatokat kapott", így azt, hogy gyűjtsön információkat egyes személyekről - állította Szilvásy, aki a megbízók közül név szerint Demeter Ervint és Kövér Lászlót említette. Azt viszont nem árulta el, hogy a volt titokminiszterek pontosan milyen feladatokkal bízták meg a szervezetet.

Az [origo] kérdésére, hogy honnan jutottak információkhoz különféle újságok, illetve honnan származik a Dávid Ibolya által közzétett hangfelvétel, Szilvásy azt válaszolta: biztosan nem a polgári titkosszszolgálattól szivárogtak ki információk. Szerinte azóta kerültek napvilágra ezek az értesülések, hogy az NBH lezárta, és más hatóságoknak adta át az ügyet. Itt megnézheti videón is a vádakat és a védekezést:

"Sikerült kivinni adatokat"

Szilvásy a Magyar Televízió Az Este című műsorában is beszélt az ügyről. Itt többek között megerősítette azt a korábbi lapértesülést, hogy Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója és Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára, szocialista országgyűlési képviselő neve is felmerült a megfigyelési ügy célszemélyei között. A miniszter szerint "Politikusi körből is kerültek ki olyan személyek, akikről környezettanulmányt készítettek", de azt elismerte, hogy ez nem feltétlenül illegális eszközökkel történt.

Szerinte a hálózat tagjai beépültek többek között az NBH-ba, a rendőrségbe, valamint a vám- és pénzügyőrségbe. "Sikerült kivinni adatokat", de e tevékenység folytatásának már elejét tudta venni a kormány és az NBH - mondta. Arról, hogy hány személlyel, szervezettel szemben folyt adatgyűjtés, a miniszter nem nyilatkozott, de a szereplők számáról elmondta, "a tízes nagyságrendnek biztos, hogy ki kell jönnie".

A nemzetbiztonsági bizottság keddi ülésén sem vesz részt a Fidesz és a KDNP, mivel továbbra is kifogásolják, hogy Laborc Sándort, az NBH jelenlegi főigazgatóját annak ellenére nevezték ki, hogy ezt a bizottság többsége nem támogatta. Tóth Károly, a bizottság szocialista alelnöke a múlt héten azt mondta: Szilvásy György az ügy nemzetbiztonsági vetületéről számol be, nem pedig a konkrét bűncselekményről.

Az adatgyűjtési botrány akkor vette kezdetét, amikor a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) feljelentése alapján a Nemzeti Nyomozóiroda házkutatást tartott az UD Vagyonkezelő Zrt. vezetőinél. Szilvásy szerint a biztonsági vállalkozás internetes információgyűjtésre alkalmas titkos hálózatot hozott létre, és megpróbáltak behatolni az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó kormányzati szervek információs rendszerébe is.