Sokszor hívogatták a Fideszt az UD-sek

Vágólapra másolva!
A hvg.hu szerint több mint 200 alkalomal hívtak olyan telefonszámokat az adatgyűjtési botrány főszereplő cégének, az UD Zrt.-nek a vezetői, amelynek előfizetője a Fidesz volt. A gazdasági hetilap internetes kiadása szerint az ügynek az UD két vezetőjén kívül újabb két gyanúsítottja van, mindketten a cég alkalmazottai. Szerdán kiderült, hogy a botránnyal kapcsolatban hárman is felhívták Bencze József országos rendőrfőkapitányt - köztük Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója és Demeter Ervin, a Fidesz volt titokminisztere. Mindketten az után, hogy  a Nemzeti Nyomozó Iroda házkutatást tartott az UD Zrt.-nél.
Vágólapra másolva!

Több mint 200-szor telefonáltak és sms-eztek olyan telefonok használóival az UD Zrt. vezetői, amelyeknek előfizetője a Fidesz - írja a hvg.hu. A hetilap internetes kiadása szerint Horváth Józsefet, a cég vezetőjét többször is látták a párt székházában, illetve a Polgárok Házában.

A hvg.hu úgy tudja, a rendőrség feljelentette az ügyben az UD-cégcsoport két vezetőjén kívül két további munkatársat, Loss István informatikust és Morvai Tamást is. A gyanú szerint ők vitték az üzletbe az informatikai tudást, emellett az NBH szerint aktív rendőrtiszteket szerveztek be, hogy segítsenek nekik lehallgatások, híváslisták beszerzésében, de kapcsolatokat építettek a pénzügyőrségen és az adóhatóságnál is.

Az UD vezetőinek telefonjait bírósági engedéllyel hallgatták le a titkosszolgálatok, és ezekből derült ki, hogy a társaság számos közszereplő után szaglászhatott: Dávid Ibolya MDF-elnök, Bajnai Gordon gazdasági miniszter, Laborc Sándor NBH-főigazgató és Keller László pénzügy-minisztériumi államtitkár neve merült fel eddig az adatgyűjtési botrányban.

Égett Bencze vonala

Bencze József országos rendőrfőkapitány szeptember 11-én feljegyzést készített az igazságügyi miniszter számára az adatgyűjtési botrány kirobbanásának másnapján történt eseményekről. A dokumentumot Daróczi Dávid kormányszóvivő adta oda az MTI-nek.

Bencze József irománya szerint az UD Zrt. elleni feljelentés és a házkutatás másnapján, szeptember 11-én Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója telefonált neki délelőtt. A dokumentumban az áll: az OTP vezérigazgatója azt kifogásolta, hogy a nyomozás során a Nemzeti Nyomozó Iroda a cégcsoportja által üzemeltetett három szervert is lefoglalta, csupán azért, mert azok az UD Zrt. irodájában voltak. Csányi jelezte, hogy amennyiben az üzleti titkok konkurens társaságokhoz kerülnek, az a cégcsoport számára hátrányos lehet, ezért írásban panaszt tett a nyomozó hatóságnál - írta a rendőrfőkapitány.

Bencze feljegyzésében olvasható, hogy ugyanezen a napon délután hívta fel Demeter Ervin, a Fidesz volt titokminisztere is, aki azt állította: a rendőrséget ebben az ügyben olyanra akarják felhasználni, ami nem a rendőrség dolga. "Ez az ügy a közérdeklődés középpontjába fog kerülni, és a következő hónapok arról szólnak, hogy a Fidesz ellopta az iratokat, Dávid Ibolyára adatokat gyűjtöttek" - olvasható a dokumentumban. Bencze szerint a fideszes politikus azt is mondta: nem érti, miért tizenöt kommandós ment az egyik helyszínre a házkutatásra.

A feljegyzés szerint ugyanennek a napnak a harmadik telefonálója Jakab Géza nyugalmazott dandártábornok volt. Ő is a Csányi holding szerverei lefoglalásának jogosságát vitatta.

A kormányszóvivő arra a kérdésre, miért készítette Bencze József ezt a feljegyzést az igazságügyi miniszternek, azt válaszolta: ez a hivatali rend szerinti tájékoztatási forma.

Nézze meg videónkat, melyen Szilvásy György polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszter beszél a telefonhívásokról: