Elítéli a munkahelyi besúgást az ombudsman

Vágólapra másolva!
Az alkotmánnyal és az adatvédelmi törvénnyel is ellentétes besúgókat építeni egy cég dolgozói közé, hogy folyamatosan tájékoztassák a tulajdonost a belső viszonyokról. Szabó Máté ombudsman egy ügynökség hirdetését vizsgálta, és megállapította: a magánszféra védelme a munkahelyén is megilleti az embereket, vagyis a munkáltató nem gyűjthet titokban adatokat a dolgozóiról.
Vágólapra másolva!

Nem csupán a magánszférában, de a munkahelyén is megilleti az egyént a személyes adatok és a magánszféra védelméhez való jog - állapította meg Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa az MTI-hez eljuttatatott közleményében. Az ombudsman egy ügynökség besúgói szolgáltatást ajánló hirdetését vizsgálta.

"Beépülünk cégébe!" - ajánlotta magát egy ügynökség, amely azt ígérte, hogy a megbízója száz százalékig biztos lehet benne, mi történik a vállalatánál. Az ajánlat szerint az ügynökség munkatársai feltűnésmentes beosztást kapnának a megbízó cégnél, ahol bizalmi, baráti viszonyt alakítanának ki a munkatársakkal. Közben pedig feltérképeznék a belső problémákat, visszaéléseket és rendszeresen jelentést tennének a dolgozók munkamoráljáról - ismerteti az ajánlatot a közlemény.

Szabó Máté a jogállam alkotmányos szemléletével ellentétesnek, az adatvédelmi törvény rendelkezéseivel szembenállónak minősítette az ajánlatot. Szerinte a munkáltató nem vizsgálhatja át tetszése szerint a dolgozó öltözőszekrényét, e-mail postafiókját, számítógépét, ruházatát, és nem gyűjthet róla titkos formában adatokat.

Az alkotmányban biztosított jogok az egyént nem csupán az állammal szemben védik, hanem az adatvédelmi törvény értelmében más egyénnel szemben és a munkahelyén is - jelentette ki Szabó, aki szerint a beadványban ismertetett ajánlat ezzel az alkotmányos szemlélettel ellentétes magatartást képvisel. Az ajánlatban szereplő besúgói szolgáltatás az adatvédelmi törvény szempontjából is jogellenes, hiszen a felajánlott szolgáltatás adatkezelésnek minősül, és ehhez elengedhetetlen az érintett egyetértése, amely megfelelő tájékoztatáson alapul - közölte az ombudsman.