Diákokat zsarolt három fiatal Dombóváron

Vágólapra másolva!
Két 17 és egy 15 éves középiskolás fiú rendszeresen megfenyegette diáktársait. Pénzt, mobiltelefont vagy nekik tetsző sapkát, ruhadarabot követeltek, áldozataikat fenyegették, esetenként megverték. A három zsaroló közül kettőnek nem ez volt az első bűncselekménye, őket előzetes letartóztatásba helyezték.
Vágólapra másolva!

A dombóvári középiskola tanárai értesítették a rendőröket arról, hogy az iskolában azt hallották, pár fiatal zsarolja a gyerekeket. A nyomozás során kiderült: egy 15 éves mágocsi és két 17 éves dombóvári fiú zsarolja a diákokat. Az elkövetők be voltak íratkozva, de nem jártak rendszeresen órákra. A folyosókon rendszeresen megállították diáktársaikat, és megfenyegették vagy megverték őket, hogy kisebb-nagyobb összegeket csikarjanak ki belőlük. Volt, akitől mobiltelefont, sapkát vettek el - mondta az [origo]-nak a Dombóvári Rendőrkapitányság szóvivője, Kis Csordás Béláné.

Általában 500-2000 forintot zsaroltak ki a diákokból, de volt, akitől minden szünetben követeltek kétezer forintot. Egy nevelőintézetben élő gyerek a fenyegetések hatására megszökött, máig nem jelent meg sem az intézetben, sem az iskolában - közölte a szóvivő.

Az eddig ismertté vált esetek során összesen mintegy 10 ezer forinthoz jutottak az elkövetők, de a rendőrség arra számít, hogy ha a diákok megtudják, hogy a zsarolók előzetesben vannak, még több sértett jelentkezik. A szóvivő szerint súlyos testi sérülést nem okoztak a diákoknak, de sokakat lefejeltek, mellbe vágtak vagy combon rúgtak.

Pénteken előzetes letartóztatásba helyezték a két 17 évest. Mindkét fiatal bűntetett előéletű, egyikük korábban életveszélyt okozó súlyos testi sértés miatt javító-nevelő intézetbe került, miután hasba szúrt egy nőt. Nemrég pedig egy másik zsarolási ügyben nyomoztak ellene. A 15 éves fiú bűntetlen előéletű, ő életkora miatt szabadlábon védekezhet.

Csoportos rablás, 4 zsarolási kísérlet és 3 zsarolás miatt kell felelniük a fiataloknak, akik a saját iskolájuk mellett több más dombóvári iskola környékén is próbálkoztak.

A fiatalok akár 5-8 év börtönbüntetést is kaphatnak - közölte a szóvivő. A nyomozás során pszichológus és elmeszakértő is megvizsgálja őket.