"Lógni fogtok!" - lemondott a bekiabáló fideszes képviselő

Vágólapra másolva!
"Lógni fogtok!" - kiabálta be a parlamenti ülésen egy MSZP-s államtitkár felszólalása után Arnóth Sándor fideszes képviselő. A bekiabáló ellen etikai vizsgálatot indít a Fidesz, Arnóth azonban bekiabálása miatt lemondott mandátumáról.
Vágólapra másolva!

A hétfői parlamenti ülésen az adatgyűjtési ügyről szóló államtitkári válasz után a fideszes Arnóth Sándor azt kiabálta be: "Lógni fogtok". Gulyás József (SZDSZ) napirend előtt az adatgyűjtési ügyben szólalt fel, a Fideszt és a szocialistákat is támadta. Erre válaszolt Iváncsik Imre, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár. A válasz után kiabált be a fideszes képviselő.

Szili Katalin házelnök bocsánatkérésre szólította fel Arnóthot, de nem adott neki szót. Ugyanakkor rendkívüli házbizottsági ülést hívott össze. A testület ülése után a házelnök azt mondta, példátlan, ami történt, hogy egy parlamenti képviselő fenyegetést fogalmazott meg a plenáris ülésen. Tájékoztatása szerint a házbizottság ülésén három frakció - az MSZP, az SZDSZ és az MDF - azon az állásponton volt, hogy Arnóth Sándornak távozni kell a parlamentből.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója azt mondta: etikai vizsgálatot indítanak a képviselő ellen, ezért a párt etikai bizottsága a lehető leghamarabb összeül. Répássy szerint ugyanakkor értékelik, hogy Arnóth, bár nem kapott szót, felállt és azt mondta, kijelentéséért megköveti az Országgyűlést.

Arnóth végül bekiabálása miatt lemondott mandátumáról. "A parlamenti ülésteremben egy rossz mondat elhangzott a számból, emiatt levonom a következtetéseket, és a mandátumomról ezennel lemondok" - közölte a képviselő újságírókkal. A politikus Püspökladány polgármestereként májusban jutott be a parlamentbe a Fidesz Hajdú-Bihar megyei listájáról, a Magyar Tudományos Akadémia elnökévé választott Pálinkás József helyére.

Ebben a parlamenti ciklusban 12 képviselő mondott le mandátumáról. Egyikük a fideszes Kispál Ferenc, aki tavaly októberben mondott le, mert több alkalommal távol levő képviselőtársa helyett szavazott. Az esetről valaki mobiltelefonnal fotókat készített, amelyek aztán megjelentek a sajtóban.

Arnóthhoz hasonló okból távozott még 2004 októberében a szocialista Zuschlag János, mert a Terror Háza előtt rendezett megemlékezésen a holokauszttal viccelődött egy sajtótájékoztató előtt, és ezt a Hír TV kamerája rögzítette. Zuschlag egy fideszes politikussal beszélgetett, aki megkérdezte tőle: "Hideg van, nem? Gondold el egyébként, hogy ebben az időszakban milyen hideg volt szegény embereknek." Erre Zuschlag a felvétel tanúsága szerint nevetve úgy válaszolt: "Azoknak már nem volt hideg."