A tej árával tesztelik a végrendelkezőket

Vágólapra másolva!
"Etették, itatták, utána a lakásból a sufniba került" - mondott egy tipikus példát az ítélőképességüket elvesztett emberek kisemmizésére az [origo]-nak egy hivatásos gondnok. Az öregek pénzét elszedő csalók bebiztosítják magukat, így szinte lehetetlen megfogni őket. Egy Zala megyei idősotthon vezetője ellen csalás gyanújával nyomoznak egy hasonló esetben, mert neki ajándékozta ingatlanait az otthon egyik idős lakója.
Vágólapra másolva!

Csalással gyanúsítják a pókaszepetki idősotthon vezetőjét, akinek közel ötmillió forint értékű ingatlanokat ajándékozott az otthon egyik lakója. Az idős asszony korábban agyi infarktuson esett át, fizikai és szellemi állapota rohamosan romlott, rendszeres ellátásra és gyógyszerekre szorult, ezért került a Szent Marcella Idősek Otthonába - írta az esetről cikksorozatban beszámoló Zalai Hírlap. Az asszony 2008 márciusában írta alá a szerződést, amelyben az idősotthon 27 éves vezetőjének, Takács Ferencnek ajándékozta ingatlanait. Takácsot emiatt szeptemberben fegyelmivel elbocsátotta az önkormányzat képviselő-testülete. A döntés nem jogerős, mert az idősotthon vezetője munkaügyi bírósághoz fordult.

A férfi tavaly ősszel még épp az asszony betegségére hivatkozva akadályozta meg, hogy a gondozott pénzt adjon kölcsön egyik hozzátartozójának - mondta el a napilapnak az érintett rokon, aki szerint Takács szerinte akkor még azzal érvelt: az idős nő nincs olyan állapotban, hogy ilyen megállapodást kössön, egyáltalán bármit is aláírjon. Az [origo] meg akarta kérdezni Takácsot véleménye megváltoztatásának okáról, de ő nem kívánt nyilatkozni.

Akinek hiányzik az ügyei intézéséhez szükséges ítélőképessége (amit a törvény belátási képességnek nevez), a polgári törvénykönyv szerint akkor is cselekvőképtelennek számít, ha nem helyezték még gondnokság alá. Ez azt jelenti, hogy nem köthet szerződést, és lényegében minden általa tett jognyilatkozat semmis - ilyen például a végrendelet is. A törvény elvben így biztosítja, hogy senkit ne forgathassanak ki a vagyonából akarata ellenére, tudta nélkül.

"Mibe kerül egy liter tej?"

Nagyrészt a szerződéskötéseknél, végrendelkezésnél jelen lévő ügyvédeken és közjegyzőkön múlik, hogy a kiszolgáltatottakat védő szabály a gyakorlatban is érvényesül-e. Ha úgy ítélik meg, hogy az egyik ügyfél nincs teljes ítélőképessége birtokában, meg kell tagadniuk a közreműködést, amíg szakorvosi vélemény nem bizonyítja, hogy az illető mégis tudja, mit írna alá.

"Általában egy beszélgetéssel meg lehet győződni erről" - mondta az [origo]-nak Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke. "A leghétköznapibb dolgokról kérdezzük, ha tudja, mibe kerül egy liter tej, miért van itt nálam, akkor nagy valószínűséggel tisztában van azzal, amit tesz. Ha viszont azt látjuk, hogy valaki kórházban fekszik, vagy egy bizonyos kor felett van és nagyon elesett, ilyenkor az esetek 99 százalékában szakorvosi véleményt szoktunk kérni." A közjegyző tapasztalata szerint az orvosok óvatosak, nehezen adnak ki olyan igazolást, amely tanúsítaná, hogy a vizsgált ember szellemi képességei teljes birtokában van.

"Nem fogom kockáztatni százezer forintért a pecsétemet" - mondta az [origo]-nak Szajbert Attila ügyvéd, aki szerint vitás esetekben egy rossz döntésnek súlyos következményei lehetnek az ügyvédre nézve is. Míg egy adásvételi szerződésért a jogász száz-kétszázezer forintot kap, ha utólag kiderül, hogy az egyik ügyfél ítélőképessége nem volt teljes, az ügyvédet kizárhatják a kamarából, és kártérítési per is indulhat ellene.

A pókaszepetki idősotthon vezetőjét segítő ügyvéd ellen eljárás is indult ügyvédi visszaélés és csalásban közreműködés alapos gyanúja miatt - tájékoztatta az [origo]-t Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség sajtóreferense. Mivel az ügyvéd zalaegerszegi, az iratokat elfogultság kiküszöbölése miatt felterjesztették a Legfőbb Ügyészségre, hogy jelöljön ki másik megyét az eljárás lefolytatására.

"Lakásból a sufniba"

A visszaélések megelőzésére megoldás lehet, ha a cselekvőképtelen embert gondnokság alá helyezik, és a gondnok intézi helyette a pénzügyeit. Ezt kezdeményezheti az érintett rokona, házastársa, a gyámhatóság és az ügyész is. A gondnokság alá helyezés elhúzódhat, ezért sürgős esetben arra is lehetőség van, hogy a gyámhatóság zárlatot rendeljen el az érintett vagyonára.

Gyakran előfordul, hogy a gondokságba helyezést nem elővigyázatosságból kérik a hozzátartozók, hanem akkor, amikor már konkrétan fenyeget a veszély, hogy a gondozásra szorulót ki akarják forgatni a vagyonából - mondta az [origo]-nak Horváth Sándor hivatásos gondnok. Jelenleg körülbelül 66 ezer olyan ember él Magyarországon, akit gondnokság alá helyeztek az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium áprilisban rendezett konferenciáján elhangzott adatok szerint.

Horváth emlékszik olyan esetre, amikor az idős embert azzal vették rá a vagyona átadására, hogy rendszeresen megvendégelték. "Etették, itatták, utána a lakásból a sufniba került." Bár az ilyen körülmények között kötött szerződéseket utólag meg lehet támadni, Horváth szerint a szerződést erőltető felek sokszor annyira bebiztosítják magukat ügyvédekkel, tanúkkal, hogy ritka a rászedettnek kedvező bírósági ítélet.

A közjegyzői kamara elnöke szerint a végrendelkezés nem csak akkor lehet aggályos, ha a végakaratát meghagyó ember már nincs tisztában azzal, mit tesz, hanem akkor is, amikor pszichésen befolyásolják. "Mindig gyanús számomra, hogy ha megjelenik egy magányos, idős asszony, aki a háziorvosára vagy annak a gyerekére akar végrendelkezni" - mondta Tóth Ádám.

A holland polgári törvénykönyv úgy próbálja elejét venni a visszaéléseknek, hogy nem engedi a végrendelkezést háziorvos, szociális gondozó, lelkész javára. A magyar jogszabályban ilyesmi nem szerepel. Tóth Ádám évente három-négyszáz végrendelet elkészítésében vesz részt. Azt mondta: ezek közül három-négy olyan eset akad, amikor a végrendelet kedvezményezettje nem hozzátartozó, hanem a végrendelkező gondozásában részt vevő ember. A közjegyzők javasolták az új polgári törvénykönyv véleményezésekor a holland példa átültetését, de az végül kimaradt a tervezetből.