Szonda Ipsos: Ragaszkodnak pártjaikhoz a szavazók

Vágólapra másolva!
Szorosabban kötődnek a választók pártjaikhoz, mint az elmúlt hónapokban. Mind a Fidesz, mind az MSZP szimpatizánsai között növekedett azok aránya, ki elmennének voksolni - derül ki Szonda Ipsos felméréséből. A biztos pártválasztók körében a Fidesz támogatottsága 60, az MSZP-é 30, az MDF-é 3, az SZDSZ-é 2 százalékos.
Vágólapra másolva!

A Fidesz őrzi a nagyjából két és fél milliós, az MSZP másfél milliós táborát - derült ki a Népszabadság által közölt szeptemberi Szonda Ipsos felmérésből. A részvételüket biztosra ígérők körében a Fidesz támogatottsága 60 százalék, az MSZP-é 30 százalék. Az SZDSZ és az MDF támogatottsága a bejutási küszöb alatt van: előbbit a biztos szavazók 2, utóbbit 3 százaléka támogatja.

A közvélemény-kutató cég szerint az elmúlt egy hónapban szorosabbá vált a támogatók pártokhoz fűződő kapcsolata. Augusztusban a fideszesek 64, az MSZP-sek 58 százaléka ígérte, hogy elmenne egy mostani választásra. Ezek az arányok szeptemberre 67, illetve 62 százalékra emelkedtek.

A Fidesz hívei körében mindössze hat százalék nevezte meg második kedvencként az MDF-et. A Fórum táborában a Fideszt támogatók aránya tíz százalék. Tavaly még az MSZP-sek harmada, tavasszal nagyjából 15 százaléka, jelenleg pedig egytizede nevezte meg másodikként preferált pártjaként az SZDSZ-t. A szabad demokraták körében egyötödnyien szavaznának szívesen az MSZP-re.

A pártpreferenciájukban bizonytalan szavazók jelenleg 15 százalékos csoportjának egy-egyötöde voksolna az MSZP-re, illetve a Fideszre, azaz mindkét pártnak van esélye nagyjából negyedmillió pluszszavazatot begyűjteni.