Idén minden jelentkező bekerült az egyetemekre

Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag mindenkiből egyetemista lett, aki idén felvételizett - írja a keddi Magyar Nemzet a minisztérium adataira hivatkozva. A pótfelvételikkel együtt 96 ezer jelentkezőből 95 ezer diák nyert felvételt valahova. A lap szerint a tandíjtörvény sokakat elriasztott.
Vágólapra másolva!

Gyakorlatilag mindenkiből egyetemista lett, aki idén felvételizett - írta a keddi Magyar Nemzet. A lap az okot abban látja, hogy a jelentkezéskor még érvényben volt a tandíjörvény, így csak az mert felvételizni, aki vállalni tudta a költségeket.

Csaknem tizennégyezer diák került be az augusztusi pótfelvételik során az egyetemekre és főiskolákra, ami azt jelenti, hogy idén a felsőoktatásba jelentkezők 99 százalékát felvették valahova - írja a Magyar Nemzet cikke a minisztérium a lap rendelkezésére bocsátott adatai alapján. A rendes felvételi eljárásban több mint 81 ezer fiatalt vettek fel, a pótfelvételik során 13 667 diákkal bővült a hallgatók névsora, vagyis a 96 ezer jelentkezőből 95 ezer felvételt nyert valahova.

Ugyanakkor a pótfelvételik során nem tudták feltölteni az ingyenes férőhelyeket: a meghirdetett 1500 mesterképzési férőhelyből 1200-ra, a négyezer ingyenes felsőfokú szakképzés alig hatvan százalékára, 2500 helyre vettek fel hallgatókat - írja a lap.

Az okokat az újság két dologban látja: az egyik, hogy nem jelentkeztek elegen a képzésre, a másik, hogy a felvételizők még a törvényben meghatározott, alacsony minimumpontszámot sem tudták elérni a felvételin. Így a meghirdetett 5500 ingyenes helyből csupán 3767 helyet sikerült feltölteni, a többi 9900 hallgató fizetős képzésre nyert felvételt.

A lap szerint nagy veszély fenyegeti a felsőoktatás minőségét az elmaradt szelekció miatt, mivel a létszámok betöltéséhez gyakorlatilag mindenkit fel kellett venni, aki jelentkezett.