Teljesült a vízummentesség utolsó feltétele

Vágólapra másolva!
Tíz százalék alatt maradt az elutasított magyar vízumkérelmek aránya az elmúlt egy évben a budapesti amerikai nagykövetségen. Ha a világméretű összesítés után sem emelkedik jelentősen a szám, akkor ezzel a vízummentességhez szükséges utolsó kritériumot is teljesíti Magyarország.
Vágólapra másolva!

A kedden zárult pénzügyi évben tíz százaléknál kevesebb volt az elutasított magyar vízumkérelmek aránya a budapesti amerikai nagykövetségen - értesült az MTI kedden követségi forrásból. Ez azonban még nem tekinthető végleges adatnak, mert a hivatalos szám megállapításánál azt veszik figyelembe, hogy a világban összesen hány magyar igényelt amerikai vízumot, és ezek közül hányat utasítottak el. Ennek az adatnak az ismeretében írják alá szerdán a vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást, a bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezményt.

A vízummentességi program egyik feltétele, hogy az országokban tíz százalék alatt kell lenniük az elutasított vízumkérelmeknek. Magyarország tavasszal már aláírta az egyetértési nyilatkozatot, majd megállapodott a terroristagyanús személyek adatainak cseréjéről az Egyesült Államokkal. A két ország abban is megegyezett, hogy az elveszett útlevelek adatait is kicserélik egymással. A menetrend szerint tehát már csak a bűnügyi adatok cseréjéről kell aláírni a megállapodást, ez szerdán történik meg.

A magyarok ténylegesen azután utazhatnak vízummentesen az Egyesült Államokba, hogy - a kísérleti időszak után - hivatalosan is elindul az úgynevezett elektronikus utasnyilvántartó rendszer. Az amerikai informatikai rendszert a tervek szerint 2009. január 12-től kell majd használniuk a vízummentességi programban részt vevő országok állampolgárainak.

Az amerikai vízummentesség "az utolsó lépés Magyarország egyenrangúsításában" - mondta Göncz Kinga külügyminiszter kedden, amerikai látogatásának utolsó napján. "Ez egy önmagán messze túlmutató ügy, azt jelenti, hogy NATO- és EU-tagként nem jelentünk semmiféle biztonsági kockázatot" - tette hozzá. Mint elmondta, minden megbeszélésén felmerült a vízummentesség ügye, aminek már "a végén vagyunk". Szerinte gyakorlatilag bizonyos a vízummentesség, a tervek szerint január 12-én lép életbe.