Vágólapra másolva!
Januártól már vízum nélkül utazhatnak a magyar állampolgárok az Egyesült Államokba, miután megszületett az ehhez szükséges utolsó megállapodás a két ország között. A vízummentességért cserébe Magyarország az eddiginél több adatot szolgáltat ki az állampolgárokról, de állítólag sehol nem sérül a magyar adatvédelmi norma. Draskovics Tibor rendészeti miniszter szerint Magyarország biztonságosabb hely lett.
Vágólapra másolva!

Aláírták az amerikai-magyar vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást szerdán, így most már minden feltétel adott, hogy januártól vízum nélkül utazhassunk az Egyesült Államokba. A budapesti ceremónián a bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezményt látta el kézjegyével Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, illetve April H. Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

A most aláírt megállapodás arról szól, hogy Magyarország és az USA kölcsönösen kiadja saját állampolgárainak egyes adatait büntetőeljárások lefolytatásához. Ez kiterjed az ujjlenyomatok és DNS-minták cseréjére is - hangzott el az aláírás előtti sajtótájékoztatón. Mindkét ország képviselője hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az USA elfogadta a "magas magyar adatvédelmi elvárásokat", és megadta a garanciákat, hogy a magyar állampolgárok adatai "ne legyenek kockázatnak kitéve".

A garanciák között szerepel, hogy a csere kizárólag a bűnügyi nyilvántartások adataira terjednek ki, az adatokat csak büntetőeljárás során lehet felhasználni, és tilos őket összekapcsolni az adatbázisokban. Korábban az USA olyan személyes adatokat is szeretett volna megkapni, mint a szexuális orientáció vagy a szakszervezeti tagság, de ez végül nem került bele a megállapodásba.

"George Bush amerikai elnöknek régóta volt egy olyan víziója, hogy kiterjesztik a vízummentességet, és egyben növelik az ország biztonságát" - mondta az aláírás után April Foley nagykövet. "Ez a megállapodás volt az utolsó mérföldkő ennek a víziónak a megvalósításához" - közölte.

Draskovics Tibor szintén arról beszélt, hogy a megállapodással nem csak az utazás lesz könnyebb, de 10 millió magyar egy kicsivel biztonságosabb világban élhet majd. Mint elmondta, sok utazó valószínűleg csalódott lesz, mert a vízummentesség ellenére továbbra is sok személyes adatot meg kell majd adni kiutazás előtt. A rendészeti miniszter szerint ugyanakkor az ország érdeke a bűnügyi együttműködés, mert a világ megváltozott, és - mint fogalmazott - a kockázatok nem csak az USA-ban vagy Európa nagyvárosaiban, de itt, Magyarországon is jelen vannak.

Szabad utazás - januártól

Az aláírás után az amerikai nagykövet elmondta, hogy most már csak egy feltétel van hátra a vízummentességhez: az elmúlt évben elutasított magyar vízumkérelmek arányának 10 százalék alatt kell lennie. Erről még nem kapták meg a hivatalos adatot, az MTI keddi információi szerint ugyanakkor már lehet tudni, hogy teljesült a feltétel.

Forrás: MTI
Foley és Draskovics: aláírták

Ha megérkezett erről a hivatalos értesítés, az eddig aláírt négy megállapodást (az egyetértési memorandumot, a terroristagyanús személyek adatainak cseréjéről szóló megállapodás, az elveszett és ellopott útlevelek adatainak cseréjéről szóló egyezményt és a mait) egy csomagban teszik Bush elnök elé, aki hivatalosan is jelöli az országot az USA vízummentességi programjába. A jelölés után az amerikai kongresszus még megkérdőjelezheti ugyan a felvételt, de ez nem túl valószínű.

A jelölés után az utolsó akadály az utazásokat engedélyező elektronikus rendszer (ESTA) kiépítése mindkét országban. A rendszert az Egyesült Államokban augusztusban már sikerrel tesztelték, így Foley nagykövet szerint 3 hónap elég lesz arra, hogy hivatalosan is működésbe lépjen. A remények szerint tehát még a Bush-adminisztráció idején, január 22-ig elindulhatnak az első vízum nélküli magyar látogatók az Egyesült Államokba.