Elköltöztetnék a pécsi állatkertet

Vágólapra másolva!
Mivel a pécsi állatkert nem felel meg az előírásoknak, vagy fel kell újítani, vagy el kell költöztetni. A döntés elvileg már megszületett a költözésről, hely is lenne, az ehhez szükséges másfél milliárd forint viszont nincs meg. A városvezetés november közepén dönt a végleges megoldásról.
Vágólapra másolva!

Régóta húzódó probléma, hogy a pécsi állatkert nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, korszerűtlen és túlzsúfolt. A park egy vízbázisra épül, amelynek szennyeződése állandó veszélyt jelent, bár Szatyor Miklós, a park igazgatója szerint a rendszeres takarítás és a nagytestű állatok elköltöztetése miatt ez a veszély nem áll fenn.

Az állatkertet vagy teljesen át kellene alakítani, azon belül is elsősorban alászigetelni az egész parkot, vagy el kellene költöztetni. A felújítás körülbelül 1 milliárd forintba kerülne, de mivel bővítésre nincs hely, a városvezetés és a park vezetése is a költözést pártolja. Utóbbi másfél milliárd forintba kerülne. Már a hely is megvan, az új állatkert az Árpád-tetőn, a Mecsextrém mellett épülhetne fel, ráadásul itt egybeépülhetne a most különálló terráriummal az állatkert.

November közepére várhatóan elfogadják azt a tanulmányt, amely véglegesen eldöntené a park sorsát. Szatyor szerint a költözéshez a pénz felét regionális pályázati pénzekből fedeznék, másik felét pedig az önkormányzatnak kellene állnia, ebből azonban egy fillér se áll jelenleg rendelkezésre. Ha mégis meglenne a pénz, az igazgató szerint 4-5 év múlva már az új helyen fogadhatnák a látogatókat. Ha azonban tovább húzódik a vita, az is elképzelhető, hogy be kell zárni az állatkertet - mondta Szatyor.