Hétfőtől megint sztrájkolhatnak az egri kórházban

Vágólapra másolva!
Hétfőtől határozatlan ideig szünetelhet a járóbeteg-ellátás az egri kórházban. Az érdekképviseletek sztrájkot hirdetnek, ha addig a hevesi megyegyűlés nem bontja fel a HospInvesttel kötött szerződést. A kórházban már tartottak egy figyelmeztető sztrájkot szeptember 26-án.
Vágólapra másolva!

Határozatlan idejű, csak a járóbeteg-ellátásra kiterjedő sztrájkot hirdetnek hétfőtől az egri kórházban működő érdekképviseletek, amennyiben a hevesi megyegyűlés nem bontja fel a HospInvesttel kötött szerződést - közölte szerdán az Egészségügyi és Szociális Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) intézményi vezetője, Hegyaljai Judit.

A részleges munkabeszüntetés a fekvőbeteg- és a sürgősségi ellátást nem érinti - közölte Hegyaljai. A sztrájkot támogatja a Medicaritas szakszervezet és a Magyar Orvosok Szövetsége helyi szervezete is. A sztrájkolók követelései közt szerepel az is, hogy a HospInvest szüntesse be a munkaerő-toborzást, zárja be a kórház épületében működő munkaközvetítő irodáját, és az "idegen" őrző-védők hagyják el az intézményt.

A sztrájkot az után hirdették meg, hogy a népegészségügyi szolgálat kiadta az egri kórház működtetéséről szóló engedélyt a HospInvest számára. A megyei önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő húsz évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc kórházat. A vagyonkezelésre kiírt tenderen a HospInvest mellett a Debreceni Egyetem is pályázott, és ajánlatot nyújtott be az egri önkormányzat is.

A Fidesz azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is többször tiltakoztak. A HospInvest Zrt. augusztus közepén adta be a működési engedély iránti kérelmét az ÁNTSZ-hez, amelyet hétfőn kapott meg a népegészségügyi szolgálattól.

Időközben a Heves Megyei Bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a megyei önkormányzat határozatát, amely a HospInvestet nyilvánította a kórház vagyonkezelésére kiírt pályázat győztesének. Az ítélet indoklása szerint a HospInvest pályázati dokumentációjához csatolt banki igazolás nem felelt meg a pályázati kiírásban foglaltaknak.

Az MTI által korábban megkérdezett jogászok szerint ez az ítélet nem érinti közvetlenül a megye és a cég között létrejött szerződést, annak felbontása polgári peres úton kezdeményezhető. A szerződés felbontását a szerződő felek vagy olyan fél - például a tenderen vesztes pályázó - kezdeményezheti, amelyet közvetlenül hátrányosan érintett az utóbb jogellenesnek ítélt önkormányzati döntés.

A fideszes többségű egri önkormányzat bejelentette, hogy pert indít a vagyonkezelési szerződés megsemmisítéséért, illetve fellebbezést nyújt be a népegészségügyi szolgálat döntése ellen. A kórházban működő érdekképviseletek figyelmeztető sztrájkot tartottak szeptember 26-án.